28. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Sve veći broj zainteresovanih učenika za predmet makedonski jezik

Izborni predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture izučava se širom naše zemlje. Iz godine u godinu raste broj zainteresovanih učenika za ovaj predmet, a od ove godine počinje sprovođenje nastave u Vršcu.

Predmet makedonski jazik sa elementima nacionalne kulture izučava se u Novom Sadu, Plandištu, Gudurici, Jabuci, Kačarevu, Leskovcu i Bogojevcima, a planirano je da se od ove školske godine poveća broj škola u kojima će se odvijati nastava na makedonskom jeziku. Zainteresovanost za ovaj predmet raste, a rok za prijavu je 15. oktobar, kada će se tačno znati koliko đaka pohađa ovaj izborni predmet.

Za očuvanje nacionalnog identiteta veoma je bitno da se neguje i izučava maternji jezik, ali i kulturološke vrednosti, nasleđe i istroija jednog naroda, istakao je predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice, Borče Veličkovski.

Nacionalni savet Makedonaca i ove godine nastavlja tradicionalnu akciju podele vaučera za kupovinu školskog pribora učenicima koji pohađaju izborni predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture. Takođe, najbolji učenici imaju mogućnost da posete letnji kamp u Ohridu ili zimski kamp u Kruševu, gde imaju priliku da pokažu stečena znanja i druže se sa vršnjacima iz dijaspore. Nažalost, zbog akuelne epidemiološke situacije, ove godine nije organizovan letnji kamp, a organizatori se nadaju da će se sa ovom akcijom nastaviti iduće godine.

Related posts

Preminuo Stojan Boškov, dugogodišnji predsednik KPZ

Zorana Stekovic

Realizacija investicije od MILIJARDU EVRA: Predsednik Srbije najavio polaganje kamena-temeljca za novu fabriku u Zrenjaninu!

Nikoleta Dragaš

SNS predala liste za izbore u Alibunaru

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija