22. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kovačica Kultura Vesti

“Bakice” iz Uzdina čuvaju rumunsku tradiciju

Foto: RTV Pančevo

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina protekle nedelje oranizovale su 13. izdanje manifestacije „Lepa nam je rumunska nošnja“. Bakice su na izložbi predstavile unikatne ručno rađene delove nošnje.

Poštujući sve mere zaštite, vredne „Bakice“ iz Uzdina koje se više od jedne decenije bave očuvanjem ručnih radova, nošnji i običaja Rumuna, organizovale su ovogodišnje izdanje manifestacije „Lepa nam je rumunska nošnja“. Manifestacija zbog epidemiološke situacije nije održana u maju, već je pomerena za kraj avugusta. Ana Bojer, predsednica Udruženja ističe da je izložba bila u manjem obimu i da su učestvovale samo žene iz Uzdina. Tema ovogodišnje izložbe bila je tkanja Uzdina. Predstavljeno je preko pedeset unikatnih ručno tkanih predmeta a neki od njih stari su i više od sto godina.

Donedavno se u Uzdinu žene u nošnji mogle sresti na svakom koraku. Danas ih gotovo nema, kažu „Bakice“, pokazujući brojne predmete koje su godinama vredno sakupljale, a koji su nekad bili sastavni deo gotovo svakog domaćinstva u Uzdinu.

Kako bi omogućile svim ljubiteljima tradicije da vide ove predivne ručno rađene delove nošnje, Bakice, koje su prisutne i na društvenim mrežama, organizovale su i virtuelnu izložbu, koju možete pogledati na njihovoj fejsbuk stranici. Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Nacionalnog Saveta Rumunske nacionalne manjine i opštine Kovačica.

Related posts

Mihajlovićeva: Tabloidi ne biraju ministre, rezultati su naše ogledalo

Jasmina Petkovic

SNS:Reformisan sistem socijalne zaštite

Branislava Grčić

“Slobodna zona” otvara “Apolo”

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija