15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Dan rumunskog jezika

Po zakonu iz 2013. godine, Dan rumunskog jezika obeležava se svake godine 31. avgusta.

U ime 28 miliona govornika rumunskog jezika od 31. avgusta 2013. godine obeležava se Dan rumunskog jezika. Inicijatori zakonskog predloga naveli su kao argument podatak da se važnost rumunskog jezika ne sme marginalizovati u sadašnjim globalnim uslovima, jer jezik predstavlja suštinu nacionalnog identiteta, izuzetno važnog za jako i ujedinjeno društvo. ,, Jezik je cvet rumunske etničke duše’’ – pisao je svojevremeno nacionalni pesnik Mihaj Eminesku. Rumunki jezik romanskog porekla je po broju govornika peti posle španskog, portugalskog, francuskog i Italijanskog. Za 24 miliona osoba rumunski jezik je maternji. U Rumuniji rumunski je zvanični jezik i maternji jezik za više od 90% stanovnika zemlje. Rumunski je maternji ili govornji jezik i u Ukrajini, Madjarskoj, Srbiji i Bugarskoj. Rumunski govore i etničke zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Poljskoj i u dijaspori.

Rumunski jezik je jedan od 5 jezika na kojima se održavaju religiozne službe u monaškoj državi Sveta gora Atos. I u Moldaviji, bivšoj sovjetskoj republici obeležava se Dan rumunskog jezika koji je postao državni jezik 2013. godine. U vreme Sovjetskog saveza stanovnici su morali da govore takozvanim moldavskim jezikom i da pišu čirilicom. Stanovnici Basarabije zahtevali su na mitinzima da se rumunski jezik proglasi zvaničnim i da se povrati latinsko pismo. Inicijatori ove kampanje za povratak rumunskog jezika i pisma bili su književnici. Usledile su ubrzo i manifestacije velikih razmera.

27. avgusta 1989. godine u Kišinjevu se odvija prvi nacionalni zbor uz učešće više desetina hiljada osoba koje traže da se rumunski prizna za zvanični jezik i da se vrati latisko pismo.

Related posts

Samoubistvo u Pančevu

Jasmina Petkovic

GSP Beograd osvajač Soccer Zlatnog kupa!

Nikola Toadjer

Očišćena divlja deponija kod Utvinog aerodroma na Strelištu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija