12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano

Zlatna i bronzana medalja za vojne vozače na Međunarodnim vojnim igrama


Vozači Vojske Srbije osvojili su treće mesto i bronzanu medalju u ekipnoj trci sa bojevim gađanjem, koja predstavlja glavni događaj u disciplini „Vojni reli“ Međunarodnih vojnih igara, koja se održava u Republici Tuva na dalekom istoku Ruske Federacije.

Poseban uspeh ostvarila je posada Vojske Srbije u kojoj su desetar Miloš Četrović i stariji vodnik Goran Ćokić osvojivši prvo mesto i zlatnu medalju u individualnoj trci „Vojnog relija“, sa najboljim rezultatom u konkurenciji osam posada u kategoriji vozila formule pogona 6×6.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je telegram našim vojnim vozačima sa čestitkama na velikom uspehu kojim su na „Vojnom reliju“ još jednom potvrdili visoku spremnost pripadnika Vojske Srbije i za najveće takmičarske izazove.  

Prvo mesto u disciplini „Vojni reli“ zauzela je Rusija, a drugo mesto podelili su Belorusija i Uzbekistan.

Vozači Vojske Srbije imali su četiri trke: individualnu, zatim trku sa proverom vatrene osposobljenosti, trku sa preticanjem i ekipnu trku. U ovim trkama korišćena su neborbena vozila u kategorijama 4×4 i 6×6 „kamaz” i „ural”, dok je glavna ekipna trka vožena na ruskom vojnom vozilu 4×4 GAZ-2330 „tigar“.

Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara. Pred start trke takmičari dobijaju maršrutu učitanu u navigacione uređaje koje koriste Oružane snage Ruske Federacije, a preko kojih sudije prate detalje trke i brzinu kretanja vozila. Pored merenja ukupnog vremena potrebnog za savladavanje staze, negativno je bodovano svako odstupanje od zadate rute i svako prekoračenje brzine.

Vođa ekipe naših vojnih vozača i sudija na ovogodišnjem takmičenju pukovnik Dragiša Zinaja prezadovoljan je našim nastupom u disciplini „Vojni reli“.

„Vredno smo radili, dobro se pripremili, dali sve od sebe tokom takmičenja i uspeh nije izostao. Ponovili smo rezultat iz prošle godine i potvrdili da to nije bilo slučajno, već da imamo odlične vojne vozače, spremne i za naveća svetska nadmetanja“, rekao nam je pukovnik Zinaja posle glavne trke relija.

Tenkisti Vojske Srbije ostvarili su danas takođe veliki uspeh plasmanom u polufinale „Tenkovskog biatlona“.
 
Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama učestvuju i snajperisti Vojske Srbije, koji se nadmeću u Belorusiji, a takmičenje završavaju 5. septembra. U nastavku ih očekuje ekipno takmičenje svih zemalja učesnica, među kojima su pored Srbije i Rusija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Katar, Tadžikistan i Uzbekistan.
 
Izvor: Ministarstvo odbrane

Related posts

Pijačni barometar

Jelena Obradović

Terzić sa Jarinja: Rečeno nam je da je zabranu donela kosovska vlada

Nikoleta Dragaš

JKP “Higijena” Pančevo – Plan iznošenja kabastog otpada

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija