5. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Velika Gospojina – slava crkve sa dva tornja

Praznik majki i dece u narodu poznat kao Velika Gospojina je dan kada se Presveta Bogorodice uznela na nebo. Hram sa dva tornja u Pančevu, nosi ime ovog praznika koji je ujedno i njegova slavu.

Dvadeset osmog avgusta Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Uspenje Presvete Bogorodice. Na ovaj dan žene idu na pričest, jer se on  smatra praznikom žena i majki. Ovaj praznik je slava istoimenog hrama sa dva tornja u Pančevu. Ekipa Televizije Pančevo ispratila je kako je protekla ovogodišnja liturgija.

Majka Božja nadživela je sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja. Do kraja života živela je u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Svetouspenska ili “crkva sa dva tornja” više od dva veka simbol je grada Pančeva. Starešina Hrama ispričao nam je po čemu je on toliko poseban.

U nekim krajevima smatra se da je u periodu između dve Gospojine, Velike i Male, najbolje brati lekovito bilje kojim se leče razne bolesti. U čitavoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori jer veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve slavi Veliku Gospojinu kao svoju slavu.

Related posts

Počeo upis u vrtiće preko portala eUprava

Vanja Vićentić

Bezrezervna podrška Južnobanatskog OO SNS predsedniku Vučiću u borbi protiv mafije

Jasmina Petkovic

Privatna tužba Ivane Žigić protiv Sergeja Trifunovića

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija