19. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Ministar Vulin: Obnavljanje Konjičkog voda, poštovanje tradicije i očuvanje konjičkog sporta– Vojska nije samo oružana sila, vojska je čuvar temeljnih vrednosti i naše tradicije. Obnavljanje konjičke komponente u našoj vojsci je samo dokaz poštovanja naših predaka, naših slavnih tradicija, dokaz sećanja na slavnu konjičku diviziju koja je izvojevala pobede u balkanskim ratovima i potvrda da vojska nikada ne zaboravlja – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle prikaza aktivnosti Konjičkog voda Garde Vojske Srbije u Ergeli „Karađorđevo“.
Vojska na ovaj način čuva tradiciju ali i doprinosi očuvanju konjičkog sporta – zaključio je ministar Vulin.
 
Ministru Vulinu predstavljeni su podaci o jedinici i aktivnostima, a zatim je usledio prikaz strojeve obuke – postrojavanje voda u vrstu, kretanje u stroju hodom i kasom – u koloni po jedan, u koloni po dva i zahođenje.
 
Prema rečima komandira Konjičkog voda kapetana prve klase Martina Pacule, zadaci samostalnog voda su realizacija vojnih počasti u okviru protokola državnih organa na konjima, kao i obuka konjanika i dresura konja.
 
– Raspoređeni smo u Ergeli „Karađorđevo“ gde su uslovi za rad izuzetni, a rad sa konjima je veoma naporan i zahtevan. Od jahača se zahtevaju izuzetno visoke psihofizičke sposobnosti i pripremljenost da u svakom trenutku može da primeni metod za obuku i rad sa konjima. Obuka jahača je izuzetno kompleksna i veoma dugo traje, i do šest meseci, a dresura konja je kompleksnija i može da traje do dve godine – rekao je kapetan prve klase Pacula i dodao da su konji Ergele „Karađorđevo“ u radu dve godine i da su u potpunosti spremni za rad.

– Međutim, konji koji su nabavljeni iz Republike Mađarske su u radu godinu dana i sa njima tek treba da se radi. Oni su spremni za rad, ali uz određene nedostatke koji ne umanjuju njihovu sposobnost za upotrebu – naglasio je major Pacula. 
 
Prikazu je prisustvovao i zamenik komandanta Garde Vojske Srbije pukovnik Željko Gavrilović.

Foto: Vulin Ministarstvo odbrane

Related posts

Vučić posetio porodično imanje Dodika

Branislava Grčić

Bez karantina za vakcinisane u kontaktu sa obolelom osobom

Vanja Vićentić

Tiodorović: Planiramo uvođenje obaveznog PCR testa za strance

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija