2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Kiše desetkovale bagremovu pašu

Dobra pčelarska sezona u Južnom Banatu počinje cvetanjem dženarike, za kojom su sledile paše uljane repice, bagrema, bagremca, lipe, suncokreta i livadskog cveća.  Međutim, vremenski uslovi su nisu išli na ruku pčelarima.

Radovan Šofej iz Dolova nastavio je višegeneracijsku pčelarsku tradiciju svoje porodice. Tokom poslednje decenije se proizvodnjom meda bavi intezivnije, ali kako on ističe, odmalena je u ovom poslu. Trenutno ima 67 društava koje tokom godine transportuje na  dve ispaše.

Vojkan Milutinović iz Pančeva ima 250 košnica, od kojih je stotinak proizvodnog karaktera, dok su ostale pripremane za narednu pčelarsku sezonu. S krajem suncokretove paše početkom avgusta on, kao i drugi južnobanatski pčelari, započinje sa pripremom svojih društava za zimu.

Kada je godina dobra, pčelarska sezona u Južnom Banatu započinjala je cvetanjem dženarike, za kojom su sledile paše uljane repice, bagrema, bagremca, lipe, suncokreta i livadskog cveća.  Međutim, vremenski uslovi su doprineli da ovogodišnje ispaše budu svedene na bagrem, lipu i suncokret.

Sagovornici se slažu da je vreme doprinelo da bagremova paša ove godine bude loša.

Polja suncokreta karakteristična za Južnobanatske atare, najvažniji su izvor meda za veliki broj pčelara. Ovogodišnja paša takođe nije bila zadovoljavajuća

Epidemija virusa COVID-19 dodatno je doprinela lošoj godini. Imajući u vidu da se pčelarstvom naročito bavi starija populacija koja je zbog trenutne epidemiološke situacije ugrožena, radovi u pčelinjaku su bili otežani.

Veliki pomori pčela izazvani trovanjem u Južnom Banatu nisu zabeleženi. Trenutni problem pčelama pravi parazit Varroa, pa se pčelari trude da je suzbiju. S obzirom da su ove godine pčelari koji su po košnici imali prinos od 30 kilograma meda do sada sakupili 18 do 20 kilograma, ne čudi loša ocena naših sagovornika za ovogodišnju pčelarsku sezonu.

Related posts

KIK BOKSERI SPREMNI ZA MEĐUNARODNI SPEKTAKL

Aleksandra Miloševska

Havarije na vodovodnoj mrezi

Jelena Obradović

Predsednik Vučić ispunio još jedno obećanje u Kraljevu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija