13. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Ekonomija Vesti

Velika investicija u Beloj Crkvi otvara vrata Južnom Banatu

U Beloj Crkvi novi investitor uložiće između 10 i 14 miliona evra i zaposliće više od 200 ljudi. Ovaj investitor planira i obuku radnika u Češkoj. Na ovaj način biće značajno poboljšan standard, kako stanovnika u Beloj Crkvi, tako i u Južnom Bantu.

Predstavnici češke kompanije IMG Bohemia , koja se bavi proizvodnjom plastičnih komponenata za automobilsku industriju, ovih dana je postigla dogovor o uslovima za novu češku grinfild investiciju u opštini Bela Crkva. Nakon nedavnog potpisivanja ugovora o investicionom projektu firme Spel Manufacturing s.r.o, ovo je dolazak drugog po redu češkog investitora u novoizgrađenoj industrijskoj zoni grada Bela Crkva, gde inače živi veliki broj pripadnika češke nacionalne manjine.

Tokom sastanka sa predstavnicima IMG Bohemia s.r.o. sa čelnicima Opštine Bela Crkva, češka firma je dogovorila plan ulaganja u vrednosti 10 – 14 mil. EUR. Njima je obuhvaćena izgradnja proizvodnog pogona na zemljištu površine 2ha i fazno zapošljavanje 200 radnika. Češki investitor planira i obuku budućih srpskih radnika u matičnoj fabrici u Češkoj.   

Dve nove grinfild investicije čeških firmi pružaju jedinstvenu mogućnost za više od 270 novih radnih mesta za stanovnike Opštine Bela Crkva, što će značajno doprineti boljim životnim uslovima i životnom standardu u nerazvijenom Južnobanatskom okrugu.  

Mediji u Srbiji u vezi sa tim podsećaju da je „češki predsednik Miloš Zeman izrazio podršku izgradnji pogona kompanije IMG Bohemia s.r.o.“ tokom ličnog susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prilikom zvanične posete Srbiji u septembru 2019. godine.

Ambasada Republike Češke u Beogradu je aktivno učestvovala u ovom investicionom projektu i de facto bila inicijator ideje da češka investicija bude realizovana upravo u industrijskoj zoni Bela Crkva. Takođe, ambasador Tomaš Kuhta o ovoj uspešnoj akviziciji navodi da predstavlja odličan primer konkretnog doprinosa Ambasade Republike Češke u Beogradu boljem životu Čeha u srpskom pograničnom području, što je jedan od ciljeva strategije češke diplomatske misije u Srbiji, u okviru koje su takođe realizovani projekti razvojne saradnje, kao i veoma intenzivna partnerska saradnja.

Related posts

Još dve osobe preminule, 30 novozaraženih koronavirusom

Aleksandra Miloševska

MELJU: Rukometaši Dinama zabeležili 19. pobedu u nizu

Mica Milakov

Opozicionar napao odbornika SNS: Ščepao ga za vrat i pretio “momcima koji lome ruke i noge za 200 evra”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija