25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Ministar Vulin: Beograd postaje ono što mora i treba da bude – prestono mesto svih Srba

FOTO: mod.gov.rs


Upitan da prokomentariše podizanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, ministar odbrane Aleksandar Vulin je u Jutarnjem programu TV „Pink“ rekao da nije pitanje zašto sada dižemo spomenik Stefanu Nemanji, već zašto se čekalo sve ovo vreme da Aleksandar Vučić dođe na vlast kako bi spomenik osnivaču srpske države bio podignut.

– Je li moguće da niko pre njega, u svim tim vekovima, nije mogao i trebalo to da uradi? Naravno da je mogao i trebalo je da uradi. Posebno izaziva prezir kada slušate one koji su bili na vlasti 12 godina u ovoj zemlji i nisu se setili da podignu spomenik Stefanu Nemanji. Sad ne valja što je tu – naglašava ministar Vulin i dodaje da je suštinski problem u vezi sa tim spomenikom i svim onim što Aleksandar Vučić radi i stvara u tome što Beograd postaje prestonica svih Srba.

– Stefan Nemanja okuplja sve Srbe, bez obzira gde oni žive. Beograd postaje ono što mora i treba da bude – prestono mesto svih Srba. To im smeta. Onima koji napadaju spomenik Stefanu Nemanji smeta ideja da se Srbi ujedine oko nečega, da budu zajedno i jedinstven politički narod. Srbi ne žive u istoj državi, ali nema razloga da ne budemo jedinstven politički narod kada su u pitanju najvažniji nacionalni interesi – poručio je ministar Vulin.

Spomenik Stefanu Nemanji je i simbolička poruka da je Beograd veći, moćniji i bolji nego što je bio i da ćemo mi biti veći, moćniji i bolji nego što jesmo, ističe ministar Vulin i podseća da je svaki potez Aleksandra Vučića usmeren ka jačanju svesti da je srpski narod poseban, bitan i uspešan bivao napadnut, baš kao i sve što nosi prefiks „nacionalno“. Razlog tome, kaže ministar Vulin, je zato što smo decenijama odgajani u mržnji prema sopstvenom narodu.

– Sada se pravi predivan trg na kojem će biti spomenik, ne samo Stefanu Nemanji, već našoj državnosti, našem postojanju. Taj spomenik je jedan od dokaza da ova generacija zna kada je počela, odakle dolazimo, koliko daleko putujemo. Zašto sve što Aleksandar Vučić pokrene i uradi mora biti napadano? Pa zato što su to tragovi za budućnost – ističe ministar Vulin i dodaje da je uprkos svim napadima Aleksandar Vučić shvaćen i da ga razume tiha većina koja je budućnost Srbije, a koju čine ozbiljni ljudi koji vredno rade i prepoznaju kada se neko trudi za njih.

Ministar Vulin je na pitanje o napadima na ideju o izgradnji nacionalnog stadiona u Beogradu, podsetio na meč Crvene zvezde pre nekoliko dana na nacionalnom stadionu u Tirani i zapitao se zašto Tirana može da ima nacionalni stadion, a Beograd ne može.

– Meni je krivo što toga nema u Beogradu. Aleksandar Vučić kaže napravićemo nacionalni stadion u Beogradu i odmah usledi opšti napad na njega. Tirana, koju ne možemo da poredimo sa Beogradom, ima nacionalni stadion, ali Beograd ne sme da ima. Zašto bilo šta što ima prefiks nacionalni, ono što određuje našu istoriju, nas, mora da bude napadnuto i popljuvano. Zato što smo odgajani u mržnji prema sopstvenom narodu, zato što je Aleksandar Vučić državnik koji je posle decenija i decenija rekao dosta s tim. Ali lepo je biti Srbin, ponosno je biti Srbin – istakao je ministar odbrane i poručio da je dobro da imamo nacionalni stadion, jer je to „oznaka države, oznaka trajanja, oznaka postojanja“.

Related posts

Vučić za “Avaz”: Ne vidim smisao odbijanja Otvorenog Balkana

Nikoleta Dragaš

Interno raseljeni iz Kraljeva krenuli na glasanje na KiM

Bojana Kecic

NDNV nastavlja da podržava lažne novinare, inicijatore targetiranja zaposlenih u RTV Pančevo

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija