19. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

„Srpski Banat 2020“ – promocija češke kulture

Festival „Srpski Banat 2020“ u organizaciji Nacionalnog saveta Čeha podržan od Ministarstva inostranih poslova Republike Češke održan je 14. avgusta ove godine na platou Glavnog jezera u Beloj Crkvi. Zbog korona virusa, festival je drugačiji u odnosu  na prošlu godinu. Na otvaranju predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik, naglasila je da je koncept ove manifestacije doprinos razvoju multikulturalnosti i bogatstva kulturnih sadržaja sa akcentom na promociju češke kulture.

– Atmosfera na festivalu je bila odlična, a ove godine smo se odlučili da nastupaju lokalni bendovi kao i gosti iz Novog Sada i Čačka. Opredelili smo se da na repertoaru bude roka, džeza i tehno muzike. Ponosni smo što organizujemo ovaj festival, a premijerno je izvedena i pesma „Devet hiljada“ na češkom jeziku uz saglasnost autora, Saše Dragića. U planu je da se pesma i snimi na češkom jeziku i nađe svoj put do publike u Češkoj Republici, rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha, Ljiljana Stehlik.

Bend „Slatki snovi“, koji čine Jaroslav Bodnar i Nenad Petroman zabavili su publiku posebno češkim pesmama.

„Stefan’s Jazz Band“ koji čine Gorica Šutić, Stevan Milijanovic, Aleksa Milijanovic, Miroslav Šarbanović i Stefan Stehlik, sve studenti džez odseka Muzičke akademije u Beogradu, svojom muzikom oplemenio je ovo veče . Ovo je sada drugi po redu festival „Srpski Banat“. Cilj  je bio da se uspostavi saradnja sa velikim festivalom „Banat“ u Rumuniji koji posećuje mnogo ljudi, kao i čeških turista.

Najmlađi učesnik festivala, talentovani mladi DJ Rizikko za sam kraj podigao je atmosferu i publiku na noge.

Related posts

Ne smeta Novoj S Vulinova radna uniforma, već posao koji obavlja za Srbiju, njene građane i pripadnike policije

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić prisustvovao ceremoniji obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd

Nikoleta Dragaš

PU Pančevo: Pronađen automat i lovačka puška

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija