23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Kuća Miline Sklabinski – etno-dom u Silbašu

Širom Vojvodine u mnogim slovačkim sredinama postoje etno-kuće u kojima se čuva narodna tradicija, kultura i običaji iz života ljudi. Jedan takav dragulj se nalazi i u Silbašu. Kolegama Televizije Petrovac etno-dom svoje ćerke Miline predstavila je Zuzana Sklabinski.

Ideja za otvaranje etno-kuće se rodila kada je 2011. godine Milina Sklabinski – nekadašnja predsednica Zavoda za kulturu Vojvođanskih Slovaka, nasledila kuću koja je bila u očuvanom stanju sa dragocenim, plemenitim, starim, dobro očuvanim stvarima koje nije želela da vremenom propadnu.

Kako ističe njena majka Zuzana Sklabinski, dosta toga su uradili sami, majstor je samo okrečio zidove.

Nameštaj koji se nalazi u etno-domu od njihovih je predaka, orman iz 1913. godine donela je Katarina Banjski, žena njihovog pradede. Tu se nalazi i spavaća soba Milinine bake iz 1942. godine. Kuhinja i drevna komoda kao da je vreme u ovoj kući u  jednom momentu stalo.

U predivno ukrašenoj „ladi“ nalaze se najstarije nošnje, one malo lepše koje i danas krase i odišu lepotom uštirkane, opeglane, šarenolike ponosno okačene na ormanima očaravaju svakog posetioca ove etno kuće.

Zidovi odišu slovačkom lepotom i čeznu za prošlim danima kada su živele naše prabake. Plava  boja dominira.

Dosta predmeta, stvari, alata u ovoj kući pronašlo je svoje mesto i svako ko na trenutak želi da se vrati u prošlost može da poseti ovu etno-kuću u ovom najstarijem naseljenom mestu Bačke.

Related posts

Za 24h još 127 obolelih od virusa COVID-19 u Južnom Banatu

Mica Milakov

Još jedna RUSKA INVESTICIJA u Srbiji: Gaspromnjeft zainteresovan za Petrohemiju

Mica Milakov

Topola bez vode

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija