24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija u Libanu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UNIFIL u Libanu, sa aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu. Kontingent od 142 pripadnika Vojske Srbije narednih šest meseci biće angažovan u toj misiji Ujedinjenih nacija na očuvanju mira.

Prema rečima ministra Vulina, svi vojnici Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim operacijama prošli su veoma zahtevnu obuku i rigorozno su birani.

– Šaljemo najbolje, zato što želimo da se svest o vrednosti i kvalitetu srpskog vojnika i srpske vojske proširi gde god da smo. Mi smo nekada morali da tražimo pomoć za održavanje mira, danas smo mi ti koji dajemo drugima mir i koji drugima obezbeđujemo stabilnost. Vojska Srbije je saveznik mira i svakoga ko želi mir. Svi pripadnici Vojske Srbije koji odlaze u mirovnu misiju u Liban su pripremljeni, obučeni, znaju šta ih čeka i o njima se posebno vodi računa – rekao je ministar Vulin i dodao da se prošla klasa vratila kasnije zbog koronavirusa, ali su „svi do jednog bili zdravi, niko nije bio inficiran i svi su došli onako kako im se radujemo – dobri, zdravi, baš onakvi kakvi su otišli“.

– Svako od ovih vojnika je u stanju da ispuni svaki zadatak, svaku svoju obavezu, pripremljeni su za to, a ono dobro ime i pohvale koje nam stalno stižu gde god su naši vojnici dolaze zato što su to dobro obučeni, pripremljeni vojnici, ali i zato što su to dobri ljudi koji razumeju tuđu muku, tuđu brigu, koji poštuju tuđu religiju, tuđu nacionalnost i kulturu. Zbog toga i gde god dođu svi ih poštuju, cene i žele da ih vide ponovo. Još jedna grupa naših pripadnika odlazi u Liban. Da nam se vrate brzo i da se svi vrate dobro i zdravo, baš kao što su i otišli. To je naređenje – poručio je ministar odbrane.

Komandir voda pešadijske čete kapetan Saša Anđelović iz Četvrte brigade kopnene vojske prošao je „tešku i napornu selektivnu obuku“ i kaže da su u okviru toga morali i da poštuju mere zaštite zbog epidemije virusa Kovid-19.

– Za odlazak u ovu misiju sam motivisan i želim da upotpunim svoje iskustvo i da predstavljam Vojsku Srbije i državu Srbiju na častan i ponosan način – rekao je kapetan Anđelović.

Zastavnik Siniša Milenković iz Četvrte brigade kopnene vojske prvi put ide u multinacionalnu operaciju i tamo će obavljati poslove komandira streljačkog odeljenja.

– Ovo bi bila kruna moje vojničke karijere, s obzirom na to da sam 29 godina u vojsci. Smatram da će pripadnici ovog odeljenja dostojno predstavljati Vojsku Srbije – naglasio je zastavnik Milenković i istakao da ima veliku podršku porodice i prijatelja.

Današnjem ispraćaju prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Novica Petrović.

Izvor: mod.gov.rs

Related posts

Prezentacija načina prerade otpadnih ulja

Nikoleta Dragaš

Izveštaj o kvalitetu vazduha

Mica Milakov

Predsednik Vučić:Sporazumi tri zemlje na korist i za sigurnost građana

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija