23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić i Altajmer o unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na video – konferenciji sa saveznim ministrom za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom, tokom koje su se saglasili da zajedno rade na unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji.

 

Odlučeno je da se uspostavi administrativno partnerstvo između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke u cilju unapređenja zajedničkih oblasti saradnje. Ovo partnerstvo obuhvata jačanje lanaca snabdevanja i dodatno povezivanje Srbije sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, kao i održiva ulaganja u jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.

 

Predsednik Vučić je istakao da privreda Srbije predstavlja važan pokretač ekonomije Zapadnog Balkana, kao i da su se nemačko-srpski ekonomski odnosi razvijali dinamično i pre globalnih ekonomskih posledica pandemije Kovid-19.

 

„Pre krize, naša trgovinska razmena udvostručila se u poslednjih šest godina i dostigla novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini. Nemačke kompanije su u poslednjih nekoliko godina uložile u Srbiju preko 2,53 milijarde evra i zaposlile 65.000 ljudi“, dodao je predsednik Vučić.

 

Savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer naglasio je da će se putem ovog partnerstva značajno intenzivirati saradnja u oblasti unapređenja poslovnog okruženja:

 

„Administrativno partnerstvo koje smo danas dogovorili predstavlja konkretan doprinos podršci putu Srbije ka Evropskoj uniji i realizaciji odgovarajućih uslova u skladu sa time. Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. Potrebno je da partnerstvo gradimo na širokim i jakim osnovama, kako bismo mogli da prevaziđemo aktuelnu krizu“, istakao je Altmajer.

 

“Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije. Nadam se da će u našu zemlju doći i novi investitori, a da će oni koji već posluju u Srbiji još bolje da razvijaju svoj biznis. Ovaj sporazum koji danas potpisujemo pokazuje odnos Nemačke prema ovom regionu i prema Srbiji”, zaključio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

foto:predsednik. rs

 

Related posts

Pančevačka bolnica nabavila novi aparat za anesteziju

Jelena Obradović

U Srbiji 2.081 novi slučaj zaraze

Katarina Popović

Obeležen Dan osoba sa invaliditetom

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija