29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Velika očekivanja od predstojeće berbe grožđa

O ovogodišnjem stanju grožđa, ali i očekivanjima od buduće berbe razgovarali smo sa predsednikom udruženja vinogradara iz Jabuke Nenadom Filipovskim.

Predsednik Udruženja vinogradara “Grozd” iz Jabuke Nenad Filipovski je polovekovnu vinogradarsku tradiciju nasledio od dede i oca. Samostalno uzgaja grožđe 20 godina. Tokom poslednje decenije započeo je sa proizvodnjom vina u registrovanoj vinariji. Vinograd koji poseduje u ataru Jabuke jedan je od najvećih u Južnom Banatu.

U zavisnosti od sorte, grožđe južnobanatskih vinograda biće zrelo za berbu u narednim nedeljama. Među često uzgajanim sortama grožđa među prvima dozreva Šardone, dok za njim slede Merlot i Kaberne Sovinjon. Nenad je za gledaoce Regionalne Radio-televizije Pančevo pokazao kako se prepoznaje zrelost grožđa.

Pored optičkog refraktometra i širometra postoje i pouzdanije hemijske analize kojima se tačno određuje procenat šećera i kiselina u grožđu kako bi ono bilo najpogodnije za berbu i proizvodnju vina. Međutim, za ljude koji se ne profesionalnom proizvodnjom postoji još jedan proveren metod.

Kada je u pitanju ovogodišnja vinogradarska sezona, biljke su zahtevale povećanju pažnju.

Epidemija korona virusa nije naročito uticala na radove u vinogradu. Vinogradari su u toku proleća radove prilagodili policijskom času i vanrednim merama. Ipak epidemiološka situacija je uticala na tržište, te je primetna promena cena grožđa, ali i slabija potražnja za vinom, naročito u ugostiteljskim objektima čije je poslovanje ove godine znatno slabije. Zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu vinogradarstvo u ovom delu Južnog Banata nije pretrpelo veću štetu. Nenad je republičke subvencije iskoristio kako bi započeo uzgoj bele tamjanike. Da bi berba grožđa u narednim nedeljama dobro protekla istaknuto je da bi najviše pogodovalo sunčano vreme sa što manje padavina.

Related posts

Zelenović mora da shvati da više nije vlast i da konačno ustane iz fotelje gradonačelnika

Zorana Stekovic

Vučić i Makron prisustvovali polaganju venaca u čast srpsko-francuskog prijateljstva

Nikoleta Dragaš

Radno vreme pošta za novogodišnje i božićne praznike

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija