20. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Nema priznanja, ne isključujem pomeranje sastanka u Vašingtonu

Foto: pink.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa, ali je istakao da, kad god da bude sastanka i gde god – nema šanse za potpisivanje priznavanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Briselu boriti za interese Srbije, a onima koji maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao da uvek postoji pritisak.

Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan dva.

Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor.

Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ništa ne dogovori.

“Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu ‘čeka nas ovaj užas, pa onaj užas”… Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je “da”, zaključio je Vučić.

Voleo bih da budu ekonomske teme, ne isključujem iznenađenja

Vučić je izjavio da očekuje i da bi voleo da na sastanku u Vašingtonu na dnevnom redu budu, prema dogovoru, samo ekonomske teme, ali da ipak ne isključuje iznenađenja.

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

“Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali, iznenađenja ne isključujem”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

“Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome”, rekao je Vučić.

O Dečanima u Briselu,borićemo se diplomatskim sredstvima

Predsednik Srbije izjavio je danas da će na pregovorima Beograda i Prištine u Briselu pokrenuti pitanje izgradnje puta u zaštićenoj zoni Visoki Dečani, kao i da ne zna da li će to biti tema tokom sastanka u Beloj kući.

Vučić je novinarima u Beogradu, upitan da li se o gradnji u zaštićenoj zoni Visoki Dečani čuo sa igumanom Savom Janjićem i da li će to pitanje biti tema razgovora u Beloj kući, koji bi trebalo da budu održani 2. septembra, Vučić je rekao da je o Dečanima razgovarao sa Markom Đurićem i drugim predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju i da je Beograd u skladu sa tim preuzimao određene korake.

“Nastavićemo to da radimo. Mi možemo političkim i diplomatskim sredstvima da se borimo za Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, čak i za Banjsku na severu Kosova, koju smo velikim delom obnovili i uložili ogromna finansijska sredstva”, rekao je Vučić.

On je istakao da nema problem da o tome razgovara sa bilo kim, ukoliko neko misli da bi on mogao da pomogne.

“Ja ću svakako tu temu otvoriti u Briselu, jer, to je jedna od stvari o kojoj se mora govoriti u Briselu. A ne znam da li će se o tome govoriti u Vašingtonu”, rekao je Vučić.

Pozvaću Dodika i Cvijanović na razgovor

Predsednik je najavio i da će pozvati u Beograd srpske lidere iz BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, kako bi razgovarali o dokumentima koja su mu poslali, a koja se tiču dvostrukih standarda međunarodne zajednice po pitanju statusa Kosova u Srbiji i Republike Srpske u BiH. Vučić je rekao da je dokumente pročitao, te da će im se još dodatno posvetiti. On je tako odgovorio na pitanje da li će “papire” iz Banjaluke nositi u Vašington ili Brisel.

“Mnogo je političkih komplikacija pred nama. Moramo da se izborimo sa korona virusom, iako nam ide bolje nego drugima, a moramo da se borimo za ekonomski napredak, za dodatni rast”, konstatovao je.

Predsednik Vučić je juče rekao da je dobio “određene papire” iz RS, ne želeći ni danas da govori preciznije o njihovoj sadržini, ali je Dodik u izjavi za Tanjug juče rekao da su u tim dokumentima ukazali na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, čime su želeli da ukažu na dvostruke standarde zapadnih zemalja.

To su, dodao je Dodik, učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava, što je potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru Kosova i Metohije.

“Dakle, ideja da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama, vezano za statuse” RS i Kosova, naveo je Dodik juče.

Related posts

Novo pojačanje na poziciji štopera za Želju

Ivana Bogdanovski

Havarija na toplovodu u jednom delu Pančeva

Jelena Obradović

Tači u Hagu: Razumem optužnicu, ali je ne priznajem

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija