3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Republike Slovenije

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Republike Slovenije Damjana Berganta i poželeo mu dobrodošlicu, uz nadu da će tokom diplomatskog mandata u Beogradu uspešno doprineti razvoju odnosa dveju zemalja.

Predsednik Vučić je rekao da je u proteklom periodu dat značajan podsticaj bilateralnim odnosima, kao i to da su intenzivirani politički dijalog i ekonomska saradnja Srbije i Slovenije, uz nadu za povećanje investicija sa obe strane i trgovinske razmene. Dvojica sagovornika su se saglasili da su u tome ulogu odigrale i zajedničke sednice vlada dveju zemalja. Ambasador Bergant je, prenoseći pozdrave predsednika Pahora, rekao da se nada da će okolnosti uskoro dozvoliti da se nastavi sa razmenom poseta na najvišem nivou, s obzirom na to da su prošle godine Srbiju posetili predsednik i tadašnji premijer Slovenije, što je doprinelo da bilateralni odnosi dostignu viši nivo.

Predsednik Vučić je istakao i važnost snažnog angažmana Slovenije u regionalnim pitanjima u okviru Brdo-Brioni procesa, kao i Berlinskog procesa, čime daje doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što je i prioritet Srbije. On je, tim povodom, rekao da ga raduje poziv premijera Janeza Janše za učešće na Bledskom strateškom forumu krajem ovog meseca, kako bi sa kolegama iz evropskih zemalja razgovarao o različitim globalnim izazovima, a posebno o onima koje je nametnula pandemija korona virusa.

Predsednik Vučić i ambasador Bergant su konstatovali da su Srbija i Slovenija dobro sarađivale tokom pandemije, naročito omogućavajući tranzitiranje ljudi i kretanje robe između njih.

Predsednik Vučić je zahvalio na podršci Slovenije evropskom putu Srbije, koja se ostvaruje i kroz stručno-tehničku pomoć u konkretnim pregovaračkim poglavljima. Ambasador Bergant je rekao da će Slovenija nastaviti sa tom podrškom, a da će proširenje biti među prioritetima predsedavanja Evropskoj uniji u drugoj polovini sledeće godine.

Related posts

Martinović: Ostajemo u Skupštini, nećemo štrajkovati glađu

Mica Milakov

Ministar Vulin: Titula akademika ne može da napravi čoveka od bednika kakav je Teodorović

Nikoleta Dragaš

JKP „Higijena“ brine o čistoći Bele Stene

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija