27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Istorija Dolova u digitalnom formatu

https://youtu.be/RN_LJMA8zz4

Bogato kulturno nasleđe Dolova, jednog od najvećih naseljenih mesta na teritoriji grada Pančeva sada je dostupnije svim zainteresovanima zahvaljujući projektu “Digitalizacija kulturno istorijskog nasleđa Dolova”. Cilj projekta je promovisanje nasleđa, ali i turističkih potencijala, a realizovan je uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacije na koje su meštani Dolova navikli tokom leta, ove godine, zbog epidemiološke situacije bile su otkazane. Miroslav Prvulj, direktor doma kulture u Dolovu kaže da su sve aktivnosti bile svedene na minimum, ali da se radilo na projektu digitalizacije kulturno-istorijskog nasleđa Dolova.

U digitalnom obliku biće dostupni zapisi monaha Pećke patrijaršije u kojima se prvi put spominje Dolovo 1660. godine kao i mape naselja i matične knjige iz 18 veka, ističe Jovana Radonjin.

Ove godine se navršava i 60 godina od osnivanja Doma kulture u Dolovu, pa je tom prilikom napravljena video prezentacija foklornih igara naroda koji žive u Dolovu. Za to je bila zadužena dugogodišnja članica folkornog ansambla Milana Stanković.

Dolovo je zanimljivo i po arheološkim istraživanjima, budući da je na lokalitetu Ciglana pronađeno pet arheoloških slojeva od antike do srednjeg veka. Digitalizacija bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa učiniće pristupačnijim zanimljivosti Dolova i skrenuti pažnju na njegove kulturno turističke potencijale.

Related posts

Požar na “Ledi” pumpi! Pucanje cevi za gas uzrok?

Zorana Stekovic

Pratiti uputstva o vakcinaciji, od 3. bez zakazivanja

Zorana Stekovic

Ministar Vulin: Ne znam kakva je EU perspektiva zemlje u kojoj se predstavnik hrvatskog naroda bira bošnjačkim glasovima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija