15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Istorija Dolova u digitalnom formatu

Bogato kulturno nasleđe Dolova, jednog od najvećih naseljenih mesta na teritoriji grada Pančeva sada je dostupnije svim zainteresovanima zahvaljujući projektu “Digitalizacija kulturno istorijskog nasleđa Dolova”. Cilj projekta je promovisanje nasleđa, ali i turističkih potencijala, a realizovan je uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacije na koje su meštani Dolova navikli tokom leta, ove godine, zbog epidemiološke situacije bile su otkazane. Miroslav Prvulj, direktor doma kulture u Dolovu kaže da su sve aktivnosti bile svedene na minimum, ali da se radilo na projektu digitalizacije kulturno-istorijskog nasleđa Dolova.

U digitalnom obliku biće dostupni zapisi monaha Pećke patrijaršije u kojima se prvi put spominje Dolovo 1660. godine kao i mape naselja i matične knjige iz 18 veka, ističe Jovana Radonjin.

Ove godine se navršava i 60 godina od osnivanja Doma kulture u Dolovu, pa je tom prilikom napravljena video prezentacija foklornih igara naroda koji žive u Dolovu. Za to je bila zadužena dugogodišnja članica folkornog ansambla Milana Stanković.

Dolovo je zanimljivo i po arheološkim istraživanjima, budući da je na lokalitetu Ciglana pronađeno pet arheoloških slojeva od antike do srednjeg veka. Digitalizacija bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa učiniće pristupačnijim zanimljivosti Dolova i skrenuti pažnju na njegove kulturno turističke potencijale.

Related posts

Pančevo na konkursima za upravljanje otpadom

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić odlučio: Proglašava se vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije!

Nikoleta Dragaš

U Srbiji 154 nova slučaja korone, preminulo još dvoje

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija