31. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Premijerka zahvalila kompaniji “Biospringer”

– Zapošljavaju više od 150 ljudi i daju im platu, imaju dobre uslove rada, izašli su nam u susret kada smo imali nestašice kvasca. Ova kompanija je simbol kako smo dobro radili s privredom, da izađemo u susret potrebama građana. I treće, primer su kompanije koja izlazi u susret inicijativama Vladi Srbije da izađemo u susret mladima i damo im vetar u leđa. Otvoreni su za stažiranje mladih i imaju potpisane ugovore o saradnji s Tehničkim fakultetima – rekla je premijerka.

– Program “Moja prva plata” uspeli smo da realizujemo za manje od dva meseca. Šansa za 10.000 mladih da stekne prvo radno iskustvo i nadam se ostanu u tim kompanijama. Ulažemo oko 2 milijarde dinara u 10.000 mladih da steknu prvo radno iskustvo – naglasila je Brnabićeva i dodala da je prvi posao najveći problem.

– Mi ćemo kao Vlada u svako mesto uložiti 20.000 dinara mesečno za one sa završenom srednjom školom, a za one sa fakultetom 24.000 dianara, praksa će trajati 9 meseci. Zainteresovani poslodavci za samo nekoliko minuta mogu da se prijave elektronski, a ni mladi neće morati da donose bilo kakve papire. Već od danas će mladi moći da pristupe portalu i pogledaju na koje pozicije mogu da se prijave, a prijavljivaće se od 1. do 15. oktobra – objasnila je Brnabićeva.

Inače, Vlada Srbije je izdvojila više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima, a koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Poslodavaci će moći da se prijave za program preko sajta “Moja prva plata” do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saranđi sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

 

Related posts

Obaveštenje poreske administracije grada Pančeva

Katarina Popović

Bora Novaković preti tužbama novinarima

Vanja Vićentić

Ministar Vulin: Zašto je ubica Naser Orić slobodan?

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija