21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

“Novoseljanke” oživele stare zanate

Žene iz Udruženja žena „Novoseljanke“ vredno rade na očuvanju tradicije i kulture. I ako pod drugačijim okolnostima, poštujući sve mere zaštite od kovida 19, ove vredne žene se jednom nedelju sastaju kako bi nešto stvarale.

Ideja o oživljavanju starih zanata i domaće radinosti „Novoseljankama“ rodila se 2014 godine. Sada kada su dobile svoje prostorije, sa još većim entizijasmom se okupljaju i stvaraju nove predmete sa etno motivima. Snežana Baba, predsednica Udruženja, kaže da su se sada opustile u nekim novim stvarima, pa tako na radionicama počele su da prave različite modele nakita, kapa, prsluka i peškira.

Žene iz Udruženja su pre nekoliko godina učestvovale na radionicama u Rumuniji, gde su naučile stare zanate.

Manifestacija „Banatski hleb“ “Novoseljanke” tradicionalno organizuju već duži niz godina. Kako ističe Snežana Baba, i ove godine će organizovati manifestaciju, ali poštujući sve mere zaštite.

Udruženje žena “Novoseljanke” trenutno ima oko 20 aktivnih članica a predsednica Udruženja Snežana Baba, kaže da sve to nije bilo lako ostvariti, trebalo je puno truda i rada, ali zajedničkim ulaganjem uspele su da rešavaju sve probleme na koje su naišle.

Related posts

ALBANCI OMETALI VUČIĆEVO TV UKLJUČENJE: ŠTO SE OVI DERU I DOBACUJU, zar ih niko nije naučio kako se ponaša?!

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić sastao se sa zvaničnicima japanske kompanije NIDEC

Branislava Grčić

Predsednik Vučić iz Istanbula: Srbija želi dobre odnose sa svima u regionu

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija