27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Digitalna transformacija u NIS-u: Prepoznavanje kvara pre nego što se dogodi

Prepoznati kvar pre nego što se dogodi i na taj način sprečiti obustavu rada fabrike i skupe popravke. Zvuči neverovatno, ali upravo tako bi se ukratko mogao opisati jedan od najnovijih projekata koji se trenutno uvodi u Rafineriji nafte Pančevo.

Naime, kako poručuju iz NIS-a, u okviru kojeg posluje i pančevačka rafinerija, trenutno se u celoj kompaniji sprovodi veliki broj digitalnih projekata koji će u znatnoj meri unaprediti poslovanje ove kompanije, a Rafinerija u Pančevu u ovom procesu zauzima posebno mesto.Pomenuti projekat u NIS-u nazivaju sistemom„prediktivnog održavanja postrojenja“i njegov cilj je rano prepoznavanje potencijalnih kvarova na važnoj opremi i sprečavanje  neplaniranih obustava rada postrojenja u rafineriji.

“Konstantno se trudimo dadržimo korak sa evropskim rafinerijama, a jedan od dokaza da to uspevamo su upravo digitalni projekti koje sprovodimo. Uvođenjem sistema prediktivnog održavanja značajno ćemo povećati bezbednost radnih procesa u našoj rafineriji, smanjiti operativne troškove, a samim tim doprineti povećanju efikasnosti poslovanja i unapređenju konkurentnosti. Mi se ovde nećemo zaustaviti, nastavljamo sa uvođenjem novih tehnologija i u planu je niz projekata digitalne transformacije koji će omogućiti veću pouzdanost opreme i efikasnije upravljanje svim procesima u pančevačkoj rafineriji”, kaže Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Kakozapravo radi „prediktivno održavanje postrojenja“? NIS-ovi stručnjaci objašnjavaju da ovaj sistem predstavlja jedan od najznačajnijih alata koji omogućava prelazak sa takozvanog korektivnog na proaktivno održavanje rafinerijskih postrojenja. Savremeni računarski sistemi  konstantno prate rad postrojenja, prikupljaju podatkeo radu opreme ina osnovu dubokih i složenih analiza podataka u realnom vremenu i podataka o ranijem radu opreme  sugerišu kadabi i gde moglo da dođe do kvara. Reč je o najboljoj svetskoj praksi u primeni koncepta tzv. učenja mašina, odnosno MachineLearningSoftware.

Ovaj projekat je samo jedan u nizu brojnih digitalnih koje NIS sprovodi. Podsećanja radi, NIS je pre nekoliko meseci u rad pustio ranije mobilnu aplikaciju„Drive.Go“koja potrošačima na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama omogućava da plate kupljeno gorivo bez ulaska u samu benzinsku stanicu i odlaska na kasu.

foto:NIS

Related posts

Duboka bara bez vode

Zorana Stekovic

Vučić čestitao košarkašicama na osvojenoj bronzi

Jasmina Petkovic

Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija