15. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije neguju sećanja i čuvaju od zaborava

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije veoma posvećeno čuvaju i vrednuju tradiciju i uspomene na ljude i događaje iz naše slavne istorije, prožete patnjom, tugom i bolom, ali i hrabrošću, ponosom i čašću, ističući da je naš narod uvek na pravoj strani – na strani istine, kako ne bismo dopustili drugima da pišu našu istoriju.

U godinama kada nizom aktivnosti obeležavamo godišnjice značajnih događaja u odbrani od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, dokazali smo da s pažnjom negujemo sećanja na sve žrtve tog nemilog događaja i čuvamo istinu od zaborava, za primer svim budućim generacijama.

U koprodukciji Ministarstva odbrane – Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i Radio-televizije Srbije snimljeni su i prikazani dokumentarno-igrani filmovi o bitkama na Košarama i Paštriku tokom 1999. godine i zahvaljujući tome među nama danas nema čoveka koji za njih nije čuo. Posle 20 godina ćutanja snimljeni su filmovi koji su heroje otrgli od zaborava, a kinematografska ostvarenja su način da se svim tim ljudima još jednom kaže hvala.

Dokumentarno-igrani film „Ratne priče sa Košara“ premijerno je prikazan 9. aprila 2019, na dan obeležavanja 20 godina od početka bitke na Košarama. Film je na veoma uverljiv način dočarao situaciju u kojoj su se 1999. godine našli borci, heroji sa Košara i hronološki govori o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici tokom 1998. i 1999. godine. O napadu na karaulu Košare svedoče vojnici i njihove starešine koji su branili otadžbinu i sprečili agresora da prodre na Kosovo i Metohiju.

Premijera dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Paštrika“ održana je 23. maja prošle godine i predstavlja svedočanstvo o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine na Paštriku 1999. godine. Na osnovu svedočenja više od 30 sagovornika, oficira, vojnika, rezervista, dobrovoljaca i pripadnika 549. motorizovane brigade ispričani su događaji o borbi u rejonu planine Paštrik, od napada na karaulu Gorožup do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Oba filma, autorke Slađane Zarić, prikazana su na Prvom programu Radio-televizije Srbije te je višemilionski auditorijum imao priliku da upozna zaboravljene junake i iz njihovog ugla sazna kako su izgledale te bitke, bitke za život, za otadžbinu.

Uprava za odnose sa javnošću i Vojnofilmski centar „Zastava film“, povodom 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije, realizovali su filmsku trilogiju „NATO agresija na SRJ … na mir“, ili „Kosmetska trilogija“. Filmovi „Povod“, „Humane bombe“ i „Tri tačke na mir“ su svedočanstvo o ključnim događajima u periodu neposredno pre, za vreme i posle NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Posle niza godina nepravde prema komandantima i učesnicima ratnih dejstava tokom NATO agresije, objavljena je edicija „Ratnik“ u kojoj su upravo oni dali viđenje tih događaja. Ministarstvo odbrane predstavilo je ediciju u kojoj su prvi put sabrana sećanja najznačajnijih ratnih komandanta o junačkoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani svoje otadžbine i na više hiljada strana ispisana su njihova sećanja.

Prve četiri knjige edicije su ratni dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije general-pukovnika Nebojše Pavkovića „Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela“. Na više od 2.000 strana general Pavković hronološki, argumentovano i dokumentovano, iz dana u dan opisuje ono što se događalo 1999. godine u zoni odbrane Treće armije.

Petu knjigu edicije „Prištinski korpus 1998-1999 – svedočenja ratnih komandanata“ čine sećanja komandanta Prištinskog korpusa general-pukovnika Vladimira Lazarevića i komandanata brigada i samostalnih bataljona u sastavu korpusa na ratnu 1999. na Kosovu i Metohiji.

Šesta i sedma knjiga edicije, „Bitka na Košarama“ i „Bitka za Paštrik“, donose sećanja učesnika borbi na Košarama i Paštriku tokom agresije NATO 1999. godine, na prvoj liniji odbrane, pred pokušajima kopnene invazije neprijatelja na Kosovo i Metohiju, na granici Albanije i Savezne Republike Jugoslavije.

Knjiga „Skok na Slatinu – ruski bataljon na Kosovu i Metohiji“, svedočenje iz perioda pred kraj agresije, opisuje usiljeni marš bataljona Vazdušnodesantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije koji su u najstrožoj tajnosti, oklopnim transporterima, prešli 620 kilometara iz Bosne do Kosova i Metohije i stigli na aerodrom Slatina pre snaga NATO-a.

Edicija „Ratnik“ objavljena je s ciljem da sačuva iskustvo naših ratnih komandanata tokom NATO agresije 1999. godine – kao prilog kulturi sećanja. O značaju edicije „Ratnik“ govori i podatak da je za tri dana Sajma knjiga 2018. godine rasprodat prvi tiraž.

Povodom 20 godina od odbrane od NATO agresije otvorena je izložba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“ u izložbenom prostoru Muzeja Grada Beograda posvećena svim stradalim u NATO agresiji. Izložba autora Dušana Jovovića je multimedijalna i interaktivna i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani. Postavka je podeljena u osam celina, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnogo dece.

Ova jedinstvena izložba nezaobilazni je deo posete stranih državnika i delegacija Republici Srbiji, kao i domaće javnosti i brojnih građana.

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu, posle obilaska postavke napisao je u Knjizi utisaka da je „Agresija NATO-a protiv Jugoslavije odnela živote mnogih nevinih ljudi – žena, staraca, dece. Ali srpski narod, zahvaljujući njegovoj odvažnosti, hrabrosti i snazi duha, nije bio slomljen. Ne smemo da zaboravimo na tu tragediju i moramo da uradimo sve moguće da se to više ne ponovi“.

Snažan utisak izložba je ostavila i na ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, kao i na pripadnike ekspertskih timova Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su u Srbiji pomagali u sprečavanju širenja, suzbijanju i gašenju infekcije koronavirusa.

Potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine general Džang Jousja pokazao je posebno interesovanje za originalne eksponate i video zapise, a posle obilaska postavke upisao je u Knjizi utisaka „Protivimo se ratu i branimo mir“.

Šestočlani tim medicinskih stručnjaka iz Kine, koji je pomagao Srbiji u borbi protiv koronavirusa u svom gustom rasporedu odvojio je vreme za obilazak navedene izložbe. O snažnom utisku koji su članovi ekspertskog tima poneli sa izložbe svedoči i činjenica da je svih šest lekara, po sopstvenoj želji, želelo da se upiše u Knjigu utisaka. Članovi delegacije Ambasade Kine takođe su bili veoma dirnuti svime što su videli tokom obilaska izložbe „Odbrana 78“ te je zamenik ambasadora Tjen Jišu u Knjizi utisaka upisao „Velika počast za hrabru srpsku vojsku i srpski narod“.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da neguju sećanja i da podsećaju na patnju i razaranja naroda na ovim prostorima tokom 1999. godine. Zahvaljujući tome što su brojnim aktivnostima sačuvali od zaborava 78 dana odbrane zemlje tokom NATO agresije, danas se o poginulim pripadnicima vojske, policije, civilima i nažalost velikom broju poginule dece, mnogo više priča i zna nego ranije.

Related posts

VUČIĆ: Bićemo prva zemlja po stopi rasta na evropskom kontinentu u ovoj godini

Jelena Obradović

Počinje još jedna “Besplatna školica sporta” u Vršcu

Nikoleta Dragaš

Vladimir Orlić: Boris Tadić i Marinika Tepić takmiče se za titulu najvećeg lažova!

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija