14. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Ministar Vulin: Ne smemo da ćutimo o srpskim žrtvama

– Očekujem da potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević pozove ministra Medveda, da razgovara sa njim i da mu kaže da ne može da se meša u unutrašnja pitanja Srbije, da je to potpuno neprihvatljivo i da treba da se izvini Srbiji. Šta oni žele? Da odlučuju o tome ko će da vlada u Srbiji? O tome odlučuju građani Srbije, niko drugi. Hrvati, bar deo društva, nepogrešivo osećaju i ocene ko dobro radi za Srbiju i na njega obruše nebo i to je najbolji dokaz da predsednik Vučić dobro radi svoj posao – rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući reakcije iz Hrvatske da je „srpskoj politici potreban preokret“.

Kako je istakao ministar Vulin, predstavnici hrvatske vlasti tuguju što Boris Tadić više nije na vlasti, uz izgovor da se sa njim moglo razgovarati.

– Naravno da se moglo razgovarati kada je to bila politika izvinjenja, politika u kojoj Srbija nije jačala svoju vojsku, niti su pitali za izbeglice, ni za imovinska prava, ni za radni staž tih ljudi, niti su obeležavali „Oluju“. Govorili su da Hrvati mogu da slave što su proterali Srbe, ali mi nećemo, jer mi gledamo u budućnost. Pitam se u koju budućnost, onu u kojoj ne smemo da kažemo da je proterano 250.000 ljudi i ubijeno 2.000? Istina je ta koja među ljudima čini čvrste odnose – rekao je ministar odbrane i zapitao se da li Srbi i Hrvati treba da imaju dobre odnose zato što će lagati sami sebe i ćutati o onome što je urađeno našem narodu.

– Kod predsednika Vučića to nije moguće. On zna da bi mnogo bolje prolazio da ćuti, da ne priča o tome, da se pravi da je sve u redu. Ali neće, zato što je Srbin. Što se nas tiče mi hoćemo da radimo zajedno, želimo miran Balkan, baš zato što Srbi žive na čitavom prostoru bivše Jugoslavije. Želimo da svuda bude mirno, da svi budu zaštićeni, sigurni i bezbedni – rekao je ministar Vulin i naglasio da zato što smo smo ćutali o Jasenovcu, došla je „Oluja“.

– Ne smemo da ćutimo o srpskim žrtvama. Hrvatski političari govore da „Oluja“ nije etničko čišćenje. Pa šta je? Dajte definiciju kako se to zove kada proterate 250.000 državljana svoje zemlje, a usput su svi Srbi. Šta je to, ako nije etničko čišćenje. Predsednik Aleksandar Vučić je prvi srpski državnik koji je imao hrabrosti da kaže da je NATO agresija i da je „Oluja“ zločin, da to obeleži i da nastavi da se bori za mir, da čuva odnose u regionu, ali da ne dopusti da srpski narod bude ponižen, da zaboravlja, da ćuti – istakao je ministar Vulin i izrazio zahvalnost predsedniku Vučiću, jer je imao hrabrosti da to kaže i da to ponavlja.

– Znam koliko ga to politički košta, kakva pitanja stignu posle svakog obeležavanje zločina u „Oluji“, znam kakvi napadi stignu na njega kada kaže da se u Srebrenici desio zločin, a ne genocid. Znam koliko je hrabrosti potrebno da čuvate Republiku Srpsku kao što je čuva Aleksandar Vučić i koliko je hrabrosti potrebno kada odete u Brisel i kažete da nema priznanja „Kosova“ ma koliku cenu da postavite. On to nosi i nalazi se u veoma teškoj situaciji zbog toga – rekao je ministar Vulin i istakao da je Aleksandar Vučić u Skupštini podneo važan dokument – Strategiju nacionalne odbrane u kojoj je prvi put rečeno da je Srbija vojno neutralna zemlja i da Srbija kao pretnju sebi doživljava napade na Srbe bez obzira gde oni žive.

foto:tanjug, mod.gov.rs

Related posts

Predsednik Vučić: Nema poršea bez Čačka

Zorana Stekovic

Posle Mlinske, asfalt dobila i Prvomajska

Nikoleta Dragaš

Sutra Takovska bez vode

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija