23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić u Rači: Pomirenje da, poniženje nikada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da od 2014. Srbija i Srpksa zajednički obeležavaju srpska stradanja, kao i da je na to izrazito ponosan.

“Srećan sam i ponosan što vidim da je srpski narod video značaj te ideje, našeg zajedničkog i jedinstvenog rada, koji pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni me nožemo ništa”, rekao je Vučić,

Ističe da je ponosan što srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja.

“Ponosan sam što Srbi imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu koja sme da izađe u odbranu grobova, li i svoje budućnosti. VIše zločine protiv našeg naroda ne nazivamo incidentima, već pravim imenima”, rekao je Vučić, dodaveši da moramo imati poštovanje prema svom narodu.

“Narode srpski ne zaboravi da danas više niko ne govori o stradanjima Srba u Hrvatskoj. Svi to danas gledamo, i ne verujemo šta vidimo i šta slušamo. Suštinu da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi. Sela i gradovi srpski su opusteli, a proglasili si nas krivim za sve”, rekao je Vučić.

Dodao je da je ta matrica postavljena i da će se teško izmeniti, ali i da imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči.

“Mi moramo da, ne ćuteći o zločinima, otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili, a samo mala i ponižena Srbija bila je prihvatljiva svima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli”, rekao je Vučić.

Kako kaže, uspeli smo da podignemo glavu i nevređajući nikoga da kažemo da Srbija živi i neće nestati , kao i da neće imati žig sramote koji su joj stavljali na čelo.

“Naše je da im kažemo da mi želimo pomirenje, mir uvek, ali ponižene nikada. NIkada vas nismo terali da priznajete genocid nad Srbima, samo da pokažete poštovanje prema žrtvama. Samo da kažete da znate da je u Jasenovcu stradao jedan ceo narod samo zato što je nosio pogrešno ime i prezime”, rekao je Vučić, dodajući da ne traži više ništa od njih.

Ističe da su Srbi imali snage da takve stvari priznaju i ne sakrivaju.

“Nemojte da tražite od nas da slavimo srpske žrtve. Ova kolona iza nas svedoči o svemu što se dešavalo. Da slavimo za aplauze u Evropi nećemo. Nećemo da slavimo ubijanje srpske dece i civila. Ne pristajemo na poniženje i Srbija nikada neće pristati na poniženje”; rekao je Vučić.

Dodaje da je njegova poruka oduvek bila da više veće biti “oluja” protiv srpskog naroda.

“Srbija i Srpska se više nikada neće svađati. Srbija je bila slaba ekonomski i politički, i za to smo platili visoku cenu, i to naš narod i naša deca. Zato je naš posao da im kažemo da mogu da slave šta god hoće, ali da ćemo mi da tugujemo, da tugujemo za našim krajišnicima i dalmaticima Srbima. Za našim ljudima sa Banije, Knina, LIke….”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da više nikada nećemo dozvoliti da bilo ko i bilo kada nekažnjeno ubija i Srđana i Mrđana i Mlađana.

“Srbija će poštujući sve svoje susede uvek imati snage da pomogne RS. Uvek će biti tu, kao što je bila tu i za naše Krajišnike. Hoću da se posebno izvinim našim Krajišnicima zbog te 1995. godine, zato što je Srbija sramno ćutala i nije dala da uđete u centar Beograda, kako bi se sakrile razmere stradanja našeg naroda”, rekao je Vučić.

Vučić se izvinio Krajišnicima i zahvalio na svemu što su uradili za svoju Srbiju.

“Krajiški narod je našao svoju Srbiju i danas je to narod koji sa svima drugima doprinosi ubrzanom napretku i rastu Srbije. Vidite tu ogromnu snagu koju imaju, i beskrajno im hvala na tome. Oni su pobedili. Danas je Srbija mnogo jača nego što je bila tada, Srbija 2025. biće još jača nego što je danas, i hvala vam na svemu tome”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je naš greh bio u tome što nismo znali ništa o pesmama o kojima je Ćopić pevao, a mi smo ćutali.

“Zato se dogodilo godinama kasnije da nam decu ponovo ubiju. Ako nekome danas nije jasno zašto o ovome govorimo, zašto podsećamo da ove zločine, ubijanje dece i staraca, govorimo zato što nam je to obaveza i da nam se Petrovačka cesta više nikada ne bi ponovila”, rekao je Vučić.

Kako kaže, govorimo i nećemo da ćutimo da je to zločin i dodaje da samo dok o tome govorimo zločina više neće biti.

“Trebali smo da tražimo pravdu na vreme, pa možda danas ovde ne bismo ni bili. Pitanje je za šta su deca bila kriva, šta su deca zgrešila. Zašto su posle svega morali da ubiju i decu? Šta su bili krivi ljudi u koloni, da ih proterate i otmete imovinu. Zar je jedino moguće napraviti državu ako njih nema, i da je razlog zato što su druge vere i običaja”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija danas zemlja koja ceni mir i ne traži ništa ni od koga, ali zemlja koja neće pristati na poniženje niti na ćutanje.

Kako kaže, u Hrvatskoj je broj Srba sveden na statističku grešku.

“Pitanje je zašto drugi ćute i traže od nas da i mi ćutimo. Zar ne bi pravda trebala da bude ista za sve? Zašto su srpski zločini veliki a žrtve nekako uvek male. Jesu nam deca bila mala, ali zločin je bio veliki, najveći, i neće ga umanjiti nikakva politika”, rekao je VUčić i dodao da je Srbija danas dovoljno jaka i stabilna i spremna da zaštiti svoju decu.

Dodaje da je krvi bilo dosta, kao i da je ovom prostoru potreban život.

“Reči kojima danas učimo decu su dostojanstvo i to da znaju da cene život. Deca treba da čuvaju pamćenje, pamćenje za budućnost. Naša reč će biti mir, život, rad i deca. Upravo zato ne želim da budem jedan od srpskih lidera koji hoće da se prave da ne vide koliko su nam nepravde naneli, koji bi želeo da se dodvodi onima koji bi ga uzdizali u nebesa kada bi govorio loše o svom narodu”, rekao je Vučić.

“Srbija kada priča o Oluji i svakom ubijenom detetu, govori o svojoj muci i tuzi. O svom stradanju, ali se ne raduje tuđim žrtvama i muci. Poštujemo ih, i u tome se razlikujemo. Ali Srbija više neće dozvoliti da se ćuti o patnji i žrtvama njenog naroda”, rekao je Vučić.

Kaže da većina Krajišnika više ne želi da se vrati.

“Oni sada žele da bez straha prođu svakom cestom i obiđu svaki grob. Hvala vam Krajišnici. Kada ovde završimo izgradnju auto-puta, pravićemo i spomen park”, rekao je Vučić.

Ističe da mu se čini da to na najbolji način govori kako treba da vodimo mudriju i pametniju politiku, kao i to, kako treba da čuvamo srpsko dostojanstvo i ponos.

“Pravda će možda jednog dana da stigne, ali dotle ono što neće izostati jeste ljubav prema Krajiškom narodu ali i reč o njihovom stradanju, Dok žive Srbija i Srpska zločin neće biti zaboravljen, a mi ćemo se boriti za svoj narod i snaženje, i zajednički ujedinjeni možemo sve, a razjedinjenim može da nam se ponovi i 1995. i 1941.”, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao na jedinstvo, na ujedinjenje svih naših ljudi, dodao da nam predstoje ne laka vremena, ali da ujedinjeni možemo da uspemo.

“Živeli Krajišnici, hvala vam na svemu što ste uradili za Srbiju. Živela Srpska, živela Srbija”, rekao je Vučić.

 

Related posts

Mirović obišao radove na izgradnji crpne stanice i sistema za navodnjavanje kod Pančeva

Nikoleta Dragaš

SNS : Pančevo jedan od gradova koji ulaže velika sredstva u decu, mlade i sportsku infrastrukturu !

Jasmina Petkovic

Tokom vikenda radovi na Pančevačkom mostu

Alba Jovanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija