23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić i Brnabić u Sremskoj rači na obeležavanju Dana sećanja na stradanje i progon Srba iz Hrvatske

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” obeležava se danas u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Vučić je pre nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska 4. avgusta zajedno obeležiti veliku srpsku tragediju – progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

Foto: Printscreen YouTube/ NestaOfficial

– Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen obeležje. Na tom mestu gde je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, napravićemo, kada zajedno sa RS bude izgrađen most “spomen park – rekao je predsednik Srbije.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvovaće deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Otkrivena spomen ploča u znak sećanja na žrtve

Predsednik Srbije i Milorad Dodik otkrili su na mostu u Rači spomen ploču, podsećanje na progon Srba u “Oluji”.

“Ovaj most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas.”

Dodik: Naša osveta su život, sloboda i mir!

– Na cesti Petrovačkoj izbjeglice i trista djece u kolini. Nad cestom kruže grabljive ptice, tuđinski avioni. Po kamenjaru osniježenom čelična kiša zvoni… U snijegu rumena Marija, mamina kćerka jedina, bilo joj sedam godina – pročitao je Dodik odlomak Ćopićeve pesme.

Dodik je obraćajući se prisutnima rekao da je ova pesma pesma o zločinu u kojem su stradala nevina deca.

“Oni su nas zavetovali da se ovako nešto više ne ponovi ni jednom srpskom detetu”, rekao je Dodik.

Kako kaže, naša osveta nije smrt, već život, sloboda i mir.

“Naša osveta je i to što i danas postojimo i što danas imamo svoju slobodu. Kao i to što smo danas zajedno, iznad Save koja je svedok našeg stradanja kroz vekove”, rekao je Dodik.

Ističe da je naša osveta to što danas postoje Srbi koji su se okupili da odaju poštu našim žrtvama.

“Deo njihovog plana je bila i Oluja, da Srbi više ne postoje”, rekao je Dodik, dodajući da je to samo kockica u mozaki plana da nestane Srba.

“Oluja je deo kontinuiteta, u cilju progona Srba, kontinuitet pokatoličenja našeg naroda. Taj proces je nastavljen u Prvom, pa zatim i u Drugom svetskom ratu, kada je dobio nazim NDH”, rekao je Dodik.

Kako kaže, genocid nad Srbima je zvanična politika NDH.

Foto:Pink.rs

Related posts

Umalo tragedija u Beloj Crkvi

Mica Milakov

Upaljena “Večna vatra” u prisustvu Vučića i Lavrova

Branislava Grčić

MINISTAR LONČAR O UVOĐENJU NOVIH MERA: Svima smo dali šansu, ali ako nema odgovornosti, nećemo imati izbora

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija