2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Položeni venci na spomenik Goce Delčeva: Počast revolucionarima

Polaganjem venaca na spomenik Goce Delčevu u Jabuci, obeležena je seoska slava Ilinden, praznik svih Makedonaca. Vence na spomeniku revolucionara položili su predstavnici makedonske zajednice i ambasade Severne Makedonije u Srbiji.

Zbog pandemije korona virusa Ilindena, nacionalnog praznika Makedonaca nije obeležen kao dosad. Umesto brojnih manifestacija kojim bi se slavila makedonska kultura i tradicija, iz Jabuke stiže poruka da je zajednička borba protiv korona virusa sada važnija. Poštujući sve mere Kriznog štaba Vlade Srbije, položeni su venci na spomeniku makedonskog revolucionara Goce Delčeva. Marijan Jovanovski, prvi sekretar u ambasadi Severne Makedonije u Srbiji zahvalio se svim Srpskim institucijama što su omogućile obeležavanje ovog važnog dana.

– Poštujući mere kriznog štaba Republike Srbije našli smo skroman način da obeležavamo najveći Makedosni nacionalni praznik Ilinden. Hteo bih da uputim zahvalnost svim institucijama što su omogućili obeležavanje ovog važnog dana za nas, zato što svim Makedoncima gde god da žive je veoma važno da obeleže ovaj svoj najsvetliji praznik u makedonskoj istoriji.  Time što smo obeležili današnji dan, odali smo i počast svim revolucionarima i ideji o slobodnoj i nezavisnoj makedonskoj državi. Mi već 30 godina živimo taj san.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca je svim pripadnicima Makedonske nacinalne zajednice, čestitao Ilinden i dodao da je ovo značajan dan za makedonsku istoriju jer odaju počast poginulim revolucionarima, poginulim Makedoncima i svim ostalim pripadnicima nacionalnih manjina koji su prisutni u Makedoniji i koji su se borili za slobodnu Makedoniju

– Okupili smo se ovde u Jabuci kao što to radimo godinama unazad da se poklonimo našem revolucioneru Goci Delčevu. I ako u malo čudnim okolnostima, budući da je ceo svet pod velikom uzbunom i zdravstvenom pretnjom vezana za pandemiju virusa korone, kao propadnici jednog naroda smo smogli snage, zahvaljujući institucijama Republike Srbije da, poštujući sve mere koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija i krizni štab Republike Srbije, dođemo i poklonimo se ispred biste našeg revolucionera. Na taj način kao ljudi, građani i pripadnici jednog naroda cenimo ono što je najsvetlije a to je sloboda.

Na Ilinden 1903. godine Makedonci su podigli ustanak protiv moćne Otomanske imperije, 1943. odlučili su da uđu u sastav Jugoslavije, a na Ilinden 1991. godine Makedonija je postala nezavisna država. Ovaj praznik Makedonci proslavljaju i u svim većim gradovima i mestima u Srbiji, a centralna proslava koja se svake godine održava u Jabuci, ove godine je otkazana zbog situacije sa korona virusom.

Related posts

U Srbiji 1.578 novozaraženih koronom, preminula 21 osoba

Mirjana Popović

Porodice sa trojkama dobile pomoć Grada

Vanja Vićentić

Medved Uroš predvideo kraj zime

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija