24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Otvorena laboratorija “Vatreno oko” u Nišu, obrađivaće 1.000 testova dnevno

Laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko” otvorena je danas u Nišu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ambasadorke Kine Čen Bo, čelnika grada Niša i zdravstvenih ustanova u gradu.

Laboratorija će sa radom početi sutra, kada će biti testirani prvi uzorci.

Reč je o donaciji kineske Vlade i kako je ranije najavljeno, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka.

U Niš je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra.

Laboratorija “Vatreno oko” u Nišu druga je takva u Srbiji, pored “Vatrenog oka” u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Laboratorije su donacija kineskog BGI-a, laboratorija se nalazi pored Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Brnabić: Vatreno oko u Nišu-bićemo otporniji i jači

Otvaranje Laboratorije za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko” u Nišu omogućiće još veći obuhvat testiranja što će pomoći da iz ovog talasa epidemije korona virusa izađemo mnogo otporniji i jači i da se bolje pripremimo za situaciju na jesen, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon otvaranja rekla da je ova laboratorija, pored laboratorije u Beogradu, jedina takve vrste u regionu i da je izgrađena u rekordnom roku, za tri meseca.

Zadovoljna sam zbog toga i ponosna, rekla je Brnabić i zahvalila partnerima iz Kine na pomoći i donaciji opreme.

Vlada Srbije opredelila je za te namene 3, 5 miliona evra, a kineska kompanija Ziđin 500.000 evra.

Ona je rekla da su kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj korona virusa pojavio u Srbiji je povećani 20 puta i da je do sada obrađeno 650.000 uzoraka.

Brnabić je kao primer navela da tokom jednog dana u julu bilo više testiranih PCR metodom nego u martu.

Tu se ne zaustavljamo, nastavljamo sa unapređenjem kapaciteta to je ključna stvar u borbi protiv ovakvog virusa, rekla je Brnabić.

“Mislim da ćemo iz ovog pika, talasa izaći još mnogo otporniji i snažniji nego u maju”, rekla je ona i dodala da je važno da svako preuzme ličnu odgovornost što se tiče discipline i kako bi bili mnogo jači i spremniji bili za jesen.

Rekla je i da imamo stabilnu situaciju zahvaljući povećanom obimu testiranja, disciplini i angažovanju zdravstvenih radnika.

Laboratorija u Nišu će sa radom početi sutra, kada će biti testirani prvi uzorci.

Reč je o donaciji kineske Vlade i kako je najavljeno, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka.

Ambasadorka Kine: Kina i Srbija zajedno u borbi protiv Kovida

Čen Bo čestitala je svima što je u tako kratkom roku u Nišu izgrađena jedna potpuno nova laboratorija “Vatreno oko” za testiranje uzoraka na virus korona i poručila da je to primer kako se Kina i Srbija zajedno bore protiv Kovid-19.

Ona je novinarima rekla da je ta laboratorija jedan novi rezultat u saradnji Kine i Srbije u oblasti zdravstva i novih tehnologija.

Čen Bo kaže da kineske kompanije u Srbiji aktivno učestvuju u borbi protiv virusa, te da se tako zajedno bore zajedno sa srpskim prijateljima trude za ekonomski oporavak.

“Uverena sam da će naše čelično prijateljstvo biti još čvršće, a naša saradnja u svim oblastima postizaće još više rezultata”, rekla je ambasadorka.

Izrazila je zadovoljstvo što je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom prisustvovala otvaranju laboratorije u Nišu.

Foto: Pixabay

Related posts

Predsednik Vučić primio devojčicu koja je želela da ga upozna

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić sa novim šefom Misije OEBS u Srbiji

Nikoleta Dragaš

Novo radno vreme kovid ambulante

Ivana Golubovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija