23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Otvorena laboratorija “Vatreno oko” u Nišu, obrađivaće 1.000 testova dnevno

Laboratorija za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko” otvorena je danas u Nišu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ambasadorke Kine Čen Bo, čelnika grada Niša i zdravstvenih ustanova u gradu.

Laboratorija će sa radom početi sutra, kada će biti testirani prvi uzorci.

Reč je o donaciji kineske Vlade i kako je ranije najavljeno, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka.

U Niš je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra.

Laboratorija “Vatreno oko” u Nišu druga je takva u Srbiji, pored “Vatrenog oka” u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Laboratorije su donacija kineskog BGI-a, laboratorija se nalazi pored Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Brnabić: Vatreno oko u Nišu-bićemo otporniji i jači

Otvaranje Laboratorije za testiranje uzoraka na koronavirus “Vatreno oko” u Nišu omogućiće još veći obuhvat testiranja što će pomoći da iz ovog talasa epidemije korona virusa izađemo mnogo otporniji i jači i da se bolje pripremimo za situaciju na jesen, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon otvaranja rekla da je ova laboratorija, pored laboratorije u Beogradu, jedina takve vrste u regionu i da je izgrađena u rekordnom roku, za tri meseca.

Zadovoljna sam zbog toga i ponosna, rekla je Brnabić i zahvalila partnerima iz Kine na pomoći i donaciji opreme.

Vlada Srbije opredelila je za te namene 3, 5 miliona evra, a kineska kompanija Ziđin 500.000 evra.

Ona je rekla da su kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj korona virusa pojavio u Srbiji je povećani 20 puta i da je do sada obrađeno 650.000 uzoraka.

Brnabić je kao primer navela da tokom jednog dana u julu bilo više testiranih PCR metodom nego u martu.

Tu se ne zaustavljamo, nastavljamo sa unapređenjem kapaciteta to je ključna stvar u borbi protiv ovakvog virusa, rekla je Brnabić.

“Mislim da ćemo iz ovog pika, talasa izaći još mnogo otporniji i snažniji nego u maju”, rekla je ona i dodala da je važno da svako preuzme ličnu odgovornost što se tiče discipline i kako bi bili mnogo jači i spremniji bili za jesen.

Rekla je i da imamo stabilnu situaciju zahvaljući povećanom obimu testiranja, disciplini i angažovanju zdravstvenih radnika.

Laboratorija u Nišu će sa radom početi sutra, kada će biti testirani prvi uzorci.

Reč je o donaciji kineske Vlade i kako je najavljeno, laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka.

Ambasadorka Kine: Kina i Srbija zajedno u borbi protiv Kovida

Čen Bo čestitala je svima što je u tako kratkom roku u Nišu izgrađena jedna potpuno nova laboratorija “Vatreno oko” za testiranje uzoraka na virus korona i poručila da je to primer kako se Kina i Srbija zajedno bore protiv Kovid-19.

Ona je novinarima rekla da je ta laboratorija jedan novi rezultat u saradnji Kine i Srbije u oblasti zdravstva i novih tehnologija.

Čen Bo kaže da kineske kompanije u Srbiji aktivno učestvuju u borbi protiv virusa, te da se tako zajedno bore zajedno sa srpskim prijateljima trude za ekonomski oporavak.

“Uverena sam da će naše čelično prijateljstvo biti još čvršće, a naša saradnja u svim oblastima postizaće još više rezultata”, rekla je ambasadorka.

Izrazila je zadovoljstvo što je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom prisustvovala otvaranju laboratorije u Nišu.

Foto: Pixabay

Related posts

Predsednik Vučić: Nema poršea bez Čačka

Zorana Stekovic

EU i Norveška doniraju medicinske opremu Srbiji,sutra primopredaja

Zorana Stekovic

Osnovna škola u Alibunaru dobila novu sportsku salu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija