22. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Gojković i Mirović čestitali Kurban-bajram

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram.

„U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, svim vernicima koji slave praznik želim da ga provedu u dobrom zdravlju, miru, slozi i zajedništvu. Neka ovaj dan bude ispunjen radošću“, navodi se u čestitki predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Gojković čestitala predstojeći Kurban bajram

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je svim građanima Srbije islamske veroispovesti predstojeći praznik Kurban bajram.

„Svim građanima Srbije islamske vere čestitam predstojeći praznik Kurban bajram, sa iskrenom željom da ga provedu u zdravlju, miru i slozi“, navela je Gojković u saopštenju.

Požela je svim vernicima da taj veliki praznik u, kako je navela, ovim vremenima teških iskušenja i izazova, podstakne duh zajedništva i solidarnosti i učvrsti istinske vrednosti međusobnog poštovanja i razumevanja.

Kurban-bajram je jedan od dva najveća praznika u islamu, a u narodu je poznat i kao Hadžijski bajram jer mu prethodi hodočašće u Meku, što je jedna od pet osnovnih propisanih verskih dužnosti za punoletne muslimane.

Proslavlja se četiri dana, a specifičan je po kurbanu, odnosno žrtvi, tačnije prinošenju žrtve, što je obično ovca, u znak sećanja na iskušenje poslanika Ibrahima.

Prema pravilima, kurban se deli na tri jednaka dela, koji muslimani podele jednu trećinu sirotinji, jednu trećinu prijateljima i rodbini, a jednu trećinu ostave za svoju porodicu.

Related posts

Ministar i predsednik PS-a Vulin: Ako je neko imao dilemu da li je Vučić predsednik svih Srba, od danas ne treba da je ima

Jelena Obradović

Kisić: Bitno da ne mutira deo virusa koji je u vakcini

Zorana Stekovic

Pripadnici Rosu počeli da se povlače

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija