21. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Ministar Vulin: Po tehnici i kvalitetima pripadnika RV i PVO je rame uz rame sa kolegama u svetu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u pratnji rektora Univerziteta odbrane general-potpukovnika Gorana Radovanovića, načelnika Vojne akademije general-majora Bojana Zrnića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkoviča, obišao je danas kadete Vojne akademije koji na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici realizuju letačku obuku na avionima i helikopterima.

– Zahvaljujući velikom i ličnom naporu vrhovnog komandanta Vojske Srbije Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana spašeni su od propadanja, od gašenja, kako je bilo pre samo nekoliko godina. Imamo avione, imamo PVO, najnovije i najbolje helikoptere na svetu, ali za sve to moramo imati ljude – rekao je ministar Vulin, istakavši da ogroman trud i rad svih onih koji se brinu o budućim pilotima Vojske Srbije i kadetima Vojne akademije, daje rezultate. On je dodao da smo danas mogli da vidimo kako se privodi kraju obuka završne godine i četvrte godine Vojne akademije smer Vazduhoplovstva, ali isto tako i da vidimo nove potencijalne kadete koji prolaze završne faze provera i za koje se nadamo i verujemo da će postati deo našeg školskog sistema, a zatim i našeg vazduhoplovstva.

Prema rečima ministra Vulina, ulaganje u vazduhoplovstvu je ulaganje u tehniku, ali, takođe, mora biti i ulaganje u ljude.

– Zahvaljujući odluci vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pilotima su posebno podignute plate. Njihove zarade su izjednačene sa svim kolegama koji se bave istim poslom i sada možemo da kažemo da imamo materijalne pretpostavke koje više nego do sada garantuju da mogu da se posvete samo onome što rade i samo svom veoma složenom i teškom zadatku. Svi koji prođu rigorozne zdravstvene preglede zaslužuju da budu deo našeg vazduhoplovstva i ja pozivam sve mlade ljude da razmisle, dođu do naše akademije i vide da vredi vezati svoju sudbinu za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu – poručio je ministar Vulin, naglasivši da će vojska dati sve od sebe da im život učini još boljim, a obuku još zanimljivijom.

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sada su u prilici da rade na najnovijim i najbezbednijim sredstvima i budu rame uz rame sa svojim svetskim kolegama, poručuje ministar Vulin i podseća da su po kvalitetu ljudi oni to uvek i bili, kao i da sada možemo reći da smo to i po tehnici. Kako kaže, Vojska Srbije nikada neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo, poput zemalja koje pozivaju svoje susede da to rade umesto njih. Srbija je slobodna zemlja i uvek ćemo čuvati svoje nebo sami, rekao je ministar Vulin.

Komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Boško Šerbedžija objašnjava da se u toj jedinici trenutno realizuje letačka obuka kadeta Vojne akademije i kandidata za Vojnu akademiju.

– Trenutno su u toku selektivno letenje za kandidate 145. klase Vojne akademije na avionu „utva-75“ V53; letačka obuka u razdelu navigacijskog letenja i samostalnog letenja za kadete 141. klase Vojne akademije i ispiti i samostalno letenje na avionu „Super Galeb“ N62 za kadete 140. klase Vojne akademije. Realizacija zadataka teče po planu. Kadeti i kandidati ispunjavaju svoje obaveze i nadamo se da će svi uspešno da završe i da budu naše kolege – rekao je potpukovnik Šerbedžija.

Kadet pete godine 140. klase Vojne akademije Dušan Tanasijević govorio je o obuci u Vojnoj akademiji pred dobijanje prvog oficirskog čina.

– Tokom obuke leteli smo na na avionu „lasta“, a po završetku obuke imali smo oko 80 sati naleta i onda smo prešli na preobuku na avion G4. Na njemu se obuka uskoro završava i bliže se prvi samostalni letovi, kao i kraj letačke obuke. U Vojnoj akademiji smo stekli znanje, a nastavnici su se trudili što više da nam približe vazduhoplov i prenesu svoje znanje – rekao je kadet Tanasijević i poručio da će on i njegovi klasići „postati dobri oficiri i dobri piloti“.

Učenica četvrte godine 44. klase Vojne gimnazije Sara Nikolić nalazi se na selektivnoj obuci za smer Vojno vazduhoplovstvo u Vojnoj akademiji.

– Letenje se odvija na avionu „utva 75“, a danas očekujem svoj let drugi na ovom vazduhoplovu. Radujem se budućem pozivu, zadovoljna sam tokom obuke i znanjem koje sam do sada usvojila i očekujem dalja, nova iskustva u letenju – rekla je Sara Nikolić.

Foto: mod.gov.rs

Related posts

Umetnička dela kao deo radne terapije…

Jasmina Petkovic

Broj zaraženih virusom COVID-19 u Južnom Banatu stagnira

Mica Milakov

Javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire Vojske Srbije

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija