18. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

Kovačica centar naivne umetnosti, među brojnim umetnicima i Vieroslava Svetlik

Kovačica centar naivnog slikarstva prepoznatljiva je po mnogobrojnim slikarima poznatim širom sveta. I danas u ovom Južnobanatskom mestu gotovo da nema porodice u kojoj se neko ne bavi ovim poslom, a među mnogobrojnim slikarima je i Vieroslava Svetlik. Neki od njenih radova našli su mesto u domovima poznatih ličnosti.

Od 1802. godine kada su u Kovačicu počeli da se doseljavaju siromašni radnici iz Slovačke u potrazi za boljim životom ovo mesto postajalo je specifično po mnogo čemu. Najviše kao kolevka naivnog slikarstva.

Sredinom prošlog veka Zuzana Halupova i Martin Jonaš prokrčili su put naivnim slikarima iz Kovačice i od tada njihovi radovi nalaze se u najpoznatijim svetskim galerijama i privatnim kolekcijama.

I danas ovo Južnobanatsko mesto ima puno slikara. Među njima je i Vieroslava Svetlik. Rastući u takvom oruženju bilo je predodređeno da zavoli slikarstvo.

Na njenim radovima dominira devojka duge crne kose i plavih očiju.

Inspiraciju nalazi u ljudima, prirodi, starinskim kućama sa krovovima od slame. Uradila je više od 900 grafika, a voli da oslikava i tikve, oklagije, šamlice, varjače..

Od 2002. godine kada je imala prvu izložbu Vieroslava je više puta izlagala samostalno kod nas i u inostranstvu uglavnom u Slovačkoj i Beču a njeni radovi bili su deo kolektivnih izložbi koje je organizovala galerija “Babka” širom sveta.

Izvor: RTV

Foto: ilustrakcija pixabay

Related posts

PREDSENIK VUČIĆ U JABLANIČKOM OKRUGU, nastavlja kampanju “Budućnost Srbije”

Zorana Stekovic

Uljma: Letnje sportske igre

Mica Milakov

Predsednik Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara: Beskrajno hvala na časti koju ste dali Srbiji, slava našim palim junacima

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija