7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Vesti

U Srbiji uhapšeno 11 osoba u saradnji sa američkim FBI-jem

U saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije – Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala sa nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država (FBI), na 16 lokacija izvršen je pretres stanova i uhapšeno 11 osoba, državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Za navedena lica postoji osnovana sumnja da su kao organizovana kriminalana grupa u periodu od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb-stranicama.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem imejla ili video-konferencijskih veza upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatoromt e grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena, ponovo otvarala nove s istim već razrađenim metodom rada.

Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Republika Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: Ilustracija – Pixabay

Related posts

Vulin: Tendencija da se Vučiću zabrani da učestvuje na izborima

Jasmina Petkovic

Rokeri obeležili jubilej – “Trouble heart” i “Gitarta” za Pančevce

Nikoleta Dragaš

Mihajlović: Srbija otvorena za investicije kompanija iz SAD

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija