27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

Prva uplata zaposlenima do 10. avgusta, druga u septembru

Država našla način da izdvoji dodatna direktna novčana sredstva za privredu i zaposlene, tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da će prva uplata u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

„To je oko 18.000 dinara po zaposlenom za jedan mesec, odnosno oko 155 evra“, rekao je ministar.

On je podsetio da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

„Nakon što smo u prethodna tri meseca isplatili tri minimalne zarade za 1.050.000 zaposlenih u 235.000 privrednih subjekata, našli smo prostora da nastavimo sa ovim merama tako da će u naredna dva meseca biti isplaćeno još 60 odsto minimalne zarade zaposlenima, a za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade“, rekao je Mali, a prenosi u saopštenju Ministarstvo finansija.

„Sa ovom dodatnom podrškom dolazimo do iznosa od oko 5,7 milijardi evra, što je 12,2 odsto našeg BDP-a. Dakle, država će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara“, istakao je Mali.

On je dodao da se očekuje da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

„Trudićemo se da ovaj proces i dalje bude što lakši i efikasniji, a kako bi svi što jednostavnije mogli da dobiju svoj novac“, rekao je ministar finansija.

Kako je dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovolikom podrškom za privredu.

„Retko koja zemlja u svetu, čak i one koje su mnogo bogatije od nas, može da se pohvali ovolikom podrškom i udelom u BDP-u od čak 12,2 odsto. Takođe, retko koja zemlja u svetu može da se pohvali da na taj način, direktnim davanjima, podržava svoju privredu u periodu od skoro pola godine“, naveo je Mali.

Srbija je, navodi Mali, ovom ogromnom dosadašnjom podrškom pokazala da je pravi partner privredi, i da privrednici i zaposleni mogu da se oslone na državu u najtežim trenucima.

„Svako dosadašnje obećanje smo ispunili, tako da mogu da nam veruju da će tako biti i dalje. Mislim da svi treba da budemo ponosni na našu državu, i na to kako se ponaša u najtežim trenucima za građane i privredu“, naveo je ministar Siniša Mali.

Izvor: Tanjug

Foto: tanjug

Related posts

Kikinda i Čačak za završetak turneje, sledi Državno finale igara u Brzeću

Mica Milakov

Ministar Vulin: Svaki pripadnik službi bezbednosti zna da država brine o njemu

Jasmina Petkovic

Dečje predstave u KC-u tokom celog oktobra

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija