24. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Srbija spremna da gradi aerodrom kod Trebinja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, nakon razgovora sa predstavnicima Republike Srpske u Banjaluci, da se izašlo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da počne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovni.

“Spremni smo da uložimo značajan novac, da zaposlimo ljude u RS i već od ponedeljka, naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brzinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija može da izgradi izgradi taj aerodrom”, rekao je Vučić novinarima.

Taj aerodrom nalazio bi se između Trebinja, Bileće i Gacka.

“Želimo da izgradimo kompeleks aerodroma i da upravljamo njime. Tu profita nema, ali je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Republiku Srpsku. Od strateškog značaja”, rekao je Vučić.

Dodao je da su mu i predstavnici MTU , nemačke kompanije koja počinje gradnju fabrike motora u Staroj Pazovi, preneli da je to jedini biznis koji ima posao za 60 godina.

“Zato je važno da gradimo aerodrome bliže, da i Trebinje, Hercegovinu stavimo bliže u mrežu. Mnogo je potrebno do Trebinja, a to je najlepši srpski grad i važno je da pomognemo ljudima u Hercegovini. To je važno i za Srbiju i za Republiku Srpsku”, rekao je Vučić.

Finansijska injekcija Republici Srpskoj do kraja godine, zakon o čirilici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija, ako bude potrebno, a verovatno će biti s obzirom na teška vremenima, pružiti dodatnu finansijsku injekciju pre kraja godine Republici Srpskoj.

Vučić je, nakon sastanka sa visokim predstavnicima Srpske, kazao da je obaveza Srbije, onoliko koliko može, da pomaže srpskom narodu u RS, i činiće to uvek poštujući Dejtonski sporazum.

Istakao je da je Dejtonski sporazum „sveto pismo“ za Srbiju, i da bi voleo da stvari ostanu u njegovim okvirima.

Kazao je da se Srbija danas obavezala da dodatno pomogne RS oko izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i Banjaluka.

„Sem izgradnje mosta na Savi kod Rače ići ćemo na značajnu podršku izgradnji tih 17,1 kilometara u vrednosti 150 miliona evra. Spremni smo da učestvujemo sa 100m miliona evra. Daćemo najveći novac da bi obezbedili direktnu vezu sa Bijeljinom, drugim najvećim gradom u Srpskoj, a jednom od najvećih gradova u BiH“, objasnio je Vučić.

Izrazio je nadu da će Sarajevo imati snage za dalje „spuštanje“ ka Tuzli i Sarajevu, ili ići prema već postojećim putem ka Zenici i Sarajevu, da će RS nastaviti put dalje ka Doboju.

Preneo je da se Srbija danas obavezala i spremna je da narednih dana plati miliona evra za studentski centar Nikola Tesla Paviljon 3 u Banjaluci.

Srbija će, kako je ukazao, preuzeti dve trećine troškova tog projekta.

Rekao je da Srbija ne uplaćuje deo po deo, već zbog dobre solventnosti, uplaćuje čitav iznos odjednom.

„Zadovoljan sam kako idu drugi projekti koje radimo u RS, ali imamo projekte i u Federaciji“, podsetio je on.

Vučić je rekao da je planirano da parlamenti Srbije i RS usvoje zakon o zaštiti obučavanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Naši parlamenti će doneti istovetni zakon, da ne bude samo na deklarativnom nivou. Daćemo posebnu podršku očuvanju ćiriličnog pisma. Podržaćemo izdavačke kuće koje štampaju na ćiriličnom pismu, i podržaćemo finansijski firme koje koriste ćirilično pismo. Nikome nećemo da branimo upotrebu drugog pisma, jer je i latinično pismo naše pismo. Ali ćiriličnu treba da sačuvamo i ekonomskim podsticajima,naglasio je.

Najavio je da će razgovori sa predstavnicima Republike Srpske biti nastavljeni i najavio da će se obeležavanje pogroma tokom operacije „Oluja održati zajednički 4. ili 5. avgusta

Izvor: Tanjug.rs

Foto: Tanjug

Related posts

Zlato za Miloša Simeunovića u full kontaktu

Mica Milakov

Otkrivena plantaža marihuane u Novoj Crnji

Mica Milakov

Vučić: Saradnja sa Češkom da bude još mnogo bolja

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija