21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Gradnja beogradskog metroa počinje krajem 2021. godine

Komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa potpisan je danas, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa potpisan je između Grada Beograda, JKP “Beogradski metro” i kompanije “Ežis”.

– Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra – izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno, ona je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem prisustvovala potpisivanju ugovora.

Dodala je da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.

Foto: Beograd.rs

– Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa između Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu – rekla je ona.

Dodala je da ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati.

– U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred – rekla je ona.

Foto: Beograd.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se na ovaj projekat čeka pola veka.

– Korak po korak dolazimo do željenog cilja, a krajem sledeće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije – rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Dodao je da je metro projekat od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade

– Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će ga završiti – rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni rekao je da je beogradski metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

– Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda – rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Generalni direktor “Ežisa” Olivije Bovar rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

– Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije – rekao je Bovar.

Related posts

Vučić primio u oproštajnu posetu ambasadora Holandije

Nikoleta Dragaš

Ministarstvo pravde doniralo novogodišnje paketiće Tiršovoj

Mirjana Popović

Gradska uprava svake godine obezbeđuje larvicid protiv komaraca za sve građane koji žive u kućama

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija