1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Predsednik Vučić sa ambasadorima Kvinte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas posle podne ambasadorima i predstavnicima država Kvinte i Evropske unije.

“Prijatno popodne sa predstavnicima Kvinte”, naveo je Vučić na zvaničnom profilu “Budućnostsrbije” uz fotografiju sa sastanka.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte (Republike Italije, Savezne Republike Nemačke, Republike Francuske, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva) i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, sa kojima je razmenio mišljenje o aktuelnim temama, poput obnovljenog dijaloga između Beograda i Prištine, evropskog puta naše zemlje i tekućih konsultacija o budućoj srpskoj Vladi, koje predsednik Vučić vodi sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

 Povodom sastanaka, koji su prošle nedelje održani u Briselu, predsednik Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim licima, kao i pitanje ekonomske saradnje. On je iskazao zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga i izrazio zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga. Predsednik Vučić je, međutim, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu.

Predsednik Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu.

Predsednik Vučić je, takođe, rekao da potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi. On je zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posledica. Istu zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte, koje nisu članice EU – SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu. Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv KOVID-19.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU iskazali su snažnu podršku obnovi dijaloga i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu. Ambasadori i šef Delegacije EU izrazili su zabrinutost zbog ponovnog porasta obolelih od virusa KOVID-19 i iskazali spremnost da i dalje pomažu Srbiji u rešavanju budućih potreba. Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU. Ambasadori i šef Delegacije EU pozdravili su nameru predsednika da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić je istakao da je  Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog  dijaloga i ekonomske, kao i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

Izvor: predsednik.rs

Foto: Instagram – buducnostsrbijeav

Related posts

NIS investirao 29 milijardi dinara, rast od šest odsto u poređenju sa prošlom godinom

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić u Beogradu na vodi: Ponosan sam na naše najveće gradilište, ovde radi 2.850 ljudi

Zorana Stekovic

Godišnjica bitke za Košare

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija