24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Ministar Vulin: Srpski narod pamti i čuva u sećanju svoje junake

Gostujući u emisiji “Lice nacije” ministar odbrane Aleksandar Vulin govorio je o modernizaciji srpske vojske, teretu koji  podnosi tokom pandemije COVID-19, kao i drugim rezultatima Ministarstva odbrane.

Srpski narod pamti i čuva u sećanju svoje junake

“U godinama nakon 2000. penzionisanо je mnogo naših oficira. Penzionisani su jer nisu bili po meri zapadnih zemalja. Kakva bismo mi vojska bili da se ne sećamo naših predaka koji su se borili u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa i  u ovim poslednjim sukobima.”

“Predsednik Vučić je 24. marta 2013. bio prvi državnik koji je izgovorio “NATO agresija”. Od tada se sve promenilo, od tada je naša vojska ponosna na svoje oficire. Srpski narod pamti i čuva u sećanju svoje junake. Kakva bismo mi država bili kada bi zaboravili  junake koji su radili svoj posao.”

“Dok predsednik Vučić nije postao ministar odbrane imali smo dana kada nijedan naš vojni avion nije mogao da poleti. Naše nebo nije bilo zaštićeno. Nije bilo goriva, opreme, piloti su bili mizerno plaćeni“, rekao je ministar Vulin.

 

Izabrati vojnu neutralnost bila je teška odluka

“Predsednik Vučić jeste izabrao vojnu neutralnost, što je jako teška odluka, ali nikada nije rekao kao neki “nama ne treba vojska”. On je rekao “Nikad više proterivanje Srba”, dok su prethodne vlasti gledale kako se Srbi na Kosovu maltretiraju, a da pritom nikako nisu reagovali. Predsednik Vučić nikada srpske nacionalne interese nije podredio evropskim interesima. Pa ipak imamo najbolji odnos sa evropskim državama u novijoj istoriji“, istakao je ministar Vulin.

“Mi kao vojno neutralna država, uprkos povremenom nezadovoljstvu nekih, imamo odlične odnose i razmenjujemo znanja sa Ruskom federacijom, ali i drugim državama.”

Rad vojske u vreme COVID-19

“Vojska Srbije je poslednjih nekoliko godina imala odgovoran zadatak da obezbeđuje granice, migrantske kampove, socijalne i zdravstvene institucije, pa ipak nismo zapostavili svoju osnovnu ulogu- brigu o bezbednosti naše države. Istorija takve stvari ne oprašta.”

“Mnogo smo pomagali Novom Pazaru i Sjenici i objektivno, većina stanovnika tih gradova bila je srećna što vidi svoju vojsku da im pomaže. Međutim, uvek ćete imati ljude poput Ugljanina kojima je sve potaman dok su ministri, a kada nisu, ne odgovara im ni pomoć naše vojske.”

Na pitanje o mogućnosti da je COVID-19 novi način biološkog rata, ministar Vulin izjavio je sledeće:

“Da li je COVID-19 veštački virus ili ne, ne mogu da kažem, ali svakako da je moguće voditi biološki rat, zato mi uvodimo ABHO u svaku jedinicu. Danas postoji drugačiji načini ratovanja, nema odmah direktne agresije, vojske, tenkova. Započinje se lažnim vestima, širenjem uzbune, panike. Tako je skoro iznikla vest da je 63. Padobranska brigada odbila poslušnost. Uprkos tome što vi to odmah demantujete niko to neće da prenese. S toga sam ja prisustvovao sutradan vežbi te brigade i oni su me sjajno dočekali. Međutim, niko od medija koji su stvorili lažnu vest to nije preneo. “

O modernizaciji vojske

Prema rečima ministra Aleksandra Vulina sve armije sveta se trude da što kasnije upotrebe život čoveka. Pre toga idu bespilotne letelice. Vojska je kupila kineske bespilotne letelice, ali i tehnologiju koja će biti upotrebljena na domaćem projektu izrade bespilotnih letelica “Pegaz” koji je u razvoju. “Razvojem “Pegaza” nećemo zavisiti od nabavke iz drugih zemalja.”

“Naša vojna industrija dok Vučić nije postao ministar odbrane bila je u mnogim sferama pred gašenjem. Polovina naših stručnjaka i inženjera kojih je bilo 800 dobilo je otkaz za vreme vlasti demokrata. To je predstavljalo veliki gubitak za našu državu, a oni su kasnije doprinosili razvoju privatne vojne industrije u zemlji i regionu. Takvi stručnjaci se godinama školuju, godinama rade na zasebnim projektima i njihov rad je od neprocenjive vrednosti za našu državu i vojsku.”

“Zahvalni smo ministru Gašiću koji je 2015. vratio srednje vojno obrazovanje i sada su iznikle prve generacije tih mladih ljudi. Od 1999. nismo imali nove MIG-ove, od osamdesetih nove helikoptere. Imamo ih tek nekoliko godina. Naši tenkovi T-84 trebalo je da budu modernizovani već devedesetih. Znanjem naših inženjera i to se realizuje. Modernizovali smo sve rodove vojske, naša raketna artiljerija sada funkcioniše poput artiljerije najrazvijenijih zemalja.”

„Upoznajemo se sa stradanjima našeg naroda“

Na završetku emisije ministar Vulin podsetio je gledaoce na značaj sećanja na stradanje srpskog naroda:

“Nikad niko nije smeo da kaže ono što je predsednik Vučić rekao – “Nikad više Jasenovac, nikad više Oluja, nikad više Košare i Paštrik”. Mi smo krenuli da snimamo filmove i serije. Naši veterani neće više morati da objašnjavaju poznanicima da se nisu samo slučajno našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, već  da su ponosno branili svoju državu.”

“Meni je strašno žao što Hrvatska ne može da se otrgne od svoje politike. Pokušavaju da poreknu sve žrtve Jasenovca. Žao mi je što na to ceo svet ćuti. Koliko bi trebalo vremena da se ceo svet sruši na onog ko pokuša reviziju Aušvica. Ja ću se uvek boriti protiv toga.”

Izvor. TV Pančevo

Foto: TV Pančevo

Related posts

Zvezda na Banjici ispustila dva gola prednosti, remi s Radom

Ivana Bogdanovski

Vučić zdravstvenim radnicima: Zauvek ostajete junaci naše otadžbine

Nikoleta Dragaš

Putevi prohodni, saobraćaj se otežano odvija. Kašnjenja autobusa. “Zelenilo” i “Higijena” čiste punom parom…

Nikola Toadjer

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija