23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Vučić: Težak razgovor, zastupali smo interese Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU, da je razgovarano o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i ekonomiji.

Srbija je, kaže, stavila do znanja da nikada neće štititi bilo koga i da zbog porodica koje su izgubili bližnje želi da budu pronađena mesta gde su sahranjeni.

On je preneo da se kao nestale osobe vodi 1.643, odnosno 1.644 osobe, od kojih su 570 Srbi.

“Rekli smo da želimo da odgovorimo na sve zahteve Albanaca, da pokažu mesto na mapi gde god im se čini da bi mogli biti, da smo spremni zajedno sa njima i EU da potražimo dali nešto ima ili ne. Ali smo tražili isto pravo za nas jer nismo imali pristupa do sada lokacijama na Kosovu, kao što su Košare, Istok i druga mesta“, rekao je on.

Vučić je kazao da će se razgovor na tu temu nastaviti iduće srede na tehničkom nivou, a da će potom biti pokušano da se pronađe politički konsenzus.

“Suština je da su Albanci tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive, ali smo rekli da moraju da otvore arhive takozvane OVK, da bismo mogli da vidimo gde su ubijani Srbi i drugi nealbanski živalj“, objasnio je on.

“Kako smo to izgovorili kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru ili Veneru za sedam dana“, konstatovao je Vučić.
Rekao je da su dogovoreni principi, a jedan je da će se raditi zajednički sa Crkvenim krstom, prihvatiti pravila i iskazati politička volja za potragom za nestalim licima.

Kada je reč o interno raseljenima rekao je da ih ima oko 220.000, od kojih su 177.000 Srbi.

“Nikada nije postojao ratni konflikt kao na Kosovu da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na ognjišta. Nadamo se da ćemo naći rešenje za ovo pitanje“, rekao je on.

Vučić je podvukao da onima koji žele da se vrate mora biti garantovana bezbednost i sigurnost.

Od septembra neke druge teme u dijalogu

Predsednik Srbije izjavio je večeras da očekuje da se od septembra otvore neke druge teme u dijalogu sa Prištinom, uključujući najtežu, pitanje imovine, te naveo da je on tražio da to bude formiranje Zajednice srpskih opština, dok je Priština, kaže, imala neku drugu ideju.

Vučić je nakon nastavka dijaloga u Briselu ponovio da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahteve.
“Ne možete pobeći od onoga što je potpisano i na tome ćemo nastaviti da insistiramo”, rekao je Vučić novinarima.
Predsednik je istakao da je Srbija bila ozbiljna i odgovorna i da se to videlo tokom dijaloga.

“Mi smo došli da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila”, rekao je Vučić.

Da napravimo trgovinski sporazum dobar za sve

On je preneo da je jedna od tema današnjih razgovora u Briselu bila i ekonomija, te ukazao da je potrebno da se dođe do trgovinskog sporazuma, koji bi bio dobar za obe strane, i za Beograd i za Prištinu.

“Nisam siguran da su svi razumeli da treba da se razgovara o ekonomiji, neki su došli da pričaju o ratnoj odšteti… Odbio sam to i rekao da nema smisla da o tome razgovaramo”, preneo je Vučić novinarima u Briselu.

Kako kaže, Beograd se zalaže za ukidanje svih barijera, ali da niko ne može da nameće da moramo da primamo nešto sa pečatom i natpisom “Republika Kosovo”, koju ne priznajemo.

“Da nađemo nešto… da napravimo trgovinski sporazum dobar i za jedne i za druge. Imamo šta da ponudimo, nadam se da i Priština ima šta nama da ponudi i verujem da to može da bude u korist pravljenja dobrog okruženja”, rekao je Vučić.

Beograd posvećen dijalogu

On je rekao da će Srbija biti posvećena dijalogu sa Prištinom i da je važno da se približimo po bilo kom pitanju.

Na pitanje novinara u Briselu da li je izvesno da bi do kraja godine ili na proleće mogao da se postigne okvirni sporazum, uz opasku da je mandat EU posrednika Miroslava Lajčaka ograničen, kaže da vreme nema veze sa suštinom.

“Slušam to već osam godina. Ako možemo da se približimo po bilo kom pitanju biće dobro, ali, da sačekamo, da vidimo. Vreme nema veze sa suštinom, a suštinski nisam video predlog koji bi mogao da ponudi to”, rekao je Vučić novinarima i dodao da ćemo svakako biti posvećeni dijalogu.

Neki nisu razumeli teme sastanka…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se plaši da neki, koji su došli na nastavak dijaloga, nisu razumeli teme sastanka, a to su bile nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, već su na direktan ili indirektan način govorili o priznanju Kosova.

Vučić je, za Pink, objasnio da su obe delegacije imale odvojene bilateralne sastanke sa EU, a potom zajednički sastanak.

Na konstataciju da je kosovski premijer Avdulah Hoti nakon sastanak izjavio da za nekoliko nedelja očekuje pravno obavezujući sporazum i pitanje da li je o tome razgovarano, Vučić je kazao da naravno da nije.

“Kada bih rekao da je on dvadeset puta ponovio „dve zemlje“, a ja svaki put ponovio „jedna zemlja i jedna autonomna pokrajina“, onda vidite da je neko došao ne da razgovara već da misli da postoji mogućnost za neku snažniju ucenu da se prihvati što je njihov interes. Tada se osmehnete i gurate dalje, borite se za interese svoje zemlje“, objasnio je on.

Čega sam se sve naslušao, to pas maslom ne bi pojeo...

Borili smo se, zaista, na iskren, otvoren, ozbiljan i odgovoran način za interese Srbije, izjavio je večeras, posle nastavka dijaloga u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta je na sastanku poručio prištinskoj strani, Vučić je rekao da to ne voli da radi, jer onda to nije dijalog, već prepričavanje za medije, pa će, kaže, svaki sledeći put svi razmišljati samo o onome što će reći na sastanku…

“Nije nam uvek lako, ali ko nas pita… To nam je posao, da se borimo za Srbiju. A, šta sam sve slušao i čega sam se sve naslušao tokom osam godina, to pas maslom ne bi progutao”, dodao je Vučić za TV Pink.

Težak razgovor, zastupali smo interese Srbije

Važna pitanja smo pokrenuli danas u Briselu, ali biće teško, jer ne razgovaramo samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama koje su priznale Kosovo, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

“Dobro smo se pripremili za sastanak, dobro smo ga vodili i na najbolji način zastupali interese Srbije”, preneo je Vučić novinarima nakon sastanka u Briselu.

Ponovio je da od srede slede razgovori na tehničkom nivou, a da će se od septembra otvoriti i neke druge teme, poput najtežeg pitanja – imovine.

“Tražio sam i Zajednicu srpskih opština… Videćemo kada će to doći na dnevni red”, rekao je Vučić.

On je ponovio da razgovori koje Beograd vodi u Briselu nisu nimalo laki.

“Teško je, ali nismo ni očekivali da nam bude lako u Briselu”, rekao je Vučić.

Izvor: RTV

Foto: Pink printscreen

Related posts

Vučić uskoro razgovara sa Putinom

Nikoleta Dragaš

Vučić dao čitulju Živadinovicu:Srbija te nece zaboraviti

Zorana Stekovic

Dan Dunava: U akciji čišćenja Tamiša

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija