24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Godišnjica stradanja Srba i Roma u opštini Orahovac

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je u Spomen-sobi „Kosmetske žrtve“ 22 godine od masovne otmice orahovačkih Srba, a predsednik Udruženja Simo Spasić kaže da se konačno u Briselu pokreće pitanje nestalih i da država mora da traži otvaranje dosijea terorističke UČK. Tokom jula 1998. u opštini Orahovac život je izgubilo 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvore i logore OVK-a više od 100 Srba i Roma i to pretežno civila.

Spasić je rekao da je ovo prvi put od otvaranja Spomen-sobe “Kosmetske žrtve” da je ta prostorija potpuno prazna, i da je Udruženje odlučilo da podrži odluku Kriznog štaba i države o zabrani okupljanja, te da nisu pozvane ni porodice kidnapovanih orahovačkih Srba, niti zvaničnici Srbije.

On naglašava da je bitno da slika Spomen-sobe i slike kidnapovanih orahovačkih Srba odu u svetu.

Naveo je da je na današnji dan 1998. iz svojih kuća kidnapovano na desetine orahovačkih Srba, da su najveću tragediju doživele porodice iz sela Retimlja i Opteruša i da su kidnapovane čitave porodice Božanić, Nikolić i Bažić.“Nažalost do danas naše porodice nisu dočekale pravdu”, rekao je Spasić i naveo da Udruženje traži odgovornost za kidnapovane i ubijene civile, vojnike i policajce 1998. godine.

Kaže da su vojne i policijske arhive odavno otvorene, da se one nalaze u Haškom tribunalu gde su, kaže, osuđeni jedino srpski generali po komandnoj odgovornosti, te da država Srbija mora da zahteva da se otvore dosijei terorističke UČK.“Bez otvaranja arhive UČK nikada nećemo saznati gde su držani kidnapovani Srbi i gde su masovne grobnice naših mučenika”, kaže Spasić.Naglasio je da porodice nestalih i kidnapovanih imaju pravo na istinu i na pravdu, te poručio da nažalost Haški tribunal nije dao pravdu i da se plaše da ni Specijalni sud neće biti pravedan.“Ubeđeni smo da niko od komandanata UČK neće biti uhapšen, a kamoli biti osuđen”, rekao je Spasić.

Kaže da su u Spomen-sobi “Kosmetske žrtve” fotografije više od 3.500 žrtava i poziva državu da u Briselu stane iza svojih žrtava i da konačno vođe teroritističke UČK odgovaraju za zločine, jer će, dodaje, u protivnom porodice nestalih biti dotučene.

Kidnapovanje u opštini Orahovac je prvo grupno odvođenje Srba i Roma tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999 godine. Proterano je svo srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište.Mnogi se danas nalaze na listi nestalih. Iz sela Retimlje u jednom danu oteto je 14 muškaraca porodice Kostić.Dragici Mavrić je oteta cela porodica – sedamnaestoro članova.

Samo tokom jula 1998. u opštini Orahovac ubijeno 47 ljudi, a kidnapovano je i odvedeno u zatvor i logore OVK više od stotinu Srba i Roma, pretežno civila. Otmice i egzekucije pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova prema Srbima nastavljene su godinama kasnije.

Preko aktivista Crvenog krsta oslobođena je grupa od 35 civila. Ostalima se od tada gubi svaki trag.

Godine 2005. u Mališevu i Volujaku su pronađeni ostaci trideset i šest osoba kidnapovanih u julu 1998. godine.

Masovnih kidnapovanja Srba bilo je potom na ugljenokopima kod Obilića, zatim u opštini Istok i drugim sredinama.

Porodice tragaju za još 1.654 nestale osobe na Kosovu i Metohiji. Među njima je najviše Albanaca. Srba i ostalih nealbanaca ima 535.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Related posts

Predsednik Vučić čestitao teniserima

Jasmina Petkovic

Stefanović negirao sukob sa Vučićem

Nikoleta Dragaš

Vučić: Srbija se gradi na svakom koraku

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija