1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

PROUNS: Pravosudni sistem skandaloznim odlukama ugrožava informisanje u Srbiji

(PROUNS) smatra da odnos sudova i medija nije uvek jednostavan niti prijatan, ali slobodno informisanje i nezavisno sudstvo moraju zajedno da rade na stvaranju društva koje se zalaže za vladavinu prava.

Vladavina prava ne postoji bez transparentne pravde i poverenja javnosti u pravosuđe, a mediji su neophodni za izgradnju i održavanje tog odnosa poverenja.
Međutim, najnovija odluka Višeg suda u Beogradu kojom se novinama „Informer“ zabranjuje da pišu o Draganu Đilasu je, ne samo skandalozna, nego uliva i duboko nepoverenje. Deluje gotovo nestvarno da se tako nešto dešava u 21. veku.
PROUNS smatra da pravosudni sistem ne treba na medije da gleda kao na neprijatelje. Pravosudni sistem treba da prepozna suštinsku ulogu koju mediji “igraju” u informisanju javnosti o dešavanjima u društvu. Za pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema neophodno da se pravda dešava pred očima javnosti.
Sudovi i mediji imaju i dosta dodirnih tačaka, koje se prepoznaju u zajedničkoj borbi protiv kriminala i korupcije u društvu, a takođe su pod konstantnim pritiskom političkih i ekonomskih moćnika.
PROUNS se pita da li ovakvom odlukom neko sa visokog nivoa sudske vlasti, možda vraća usluge političkom i ekonomskom moćniku? I ovo nije prvi put. Članice našeg udruženja ističu iskustvo da za isti ili slični problem, pravosudni organi donose totalno drugačije presude ali opet u interesu medija koji su bliski Draganu Đilasu.
PROUNS u najmanju ruku očekuje nezavisno i pravično ponašanje sudstva kao i da se o ovom presedanu izjasne, pre svega, strukovna udruženja ali i kolege iz celokupnog esnafa. Nećemo zameriti ako se i pravosudni sistem oglasi, jer ovakvim i sličnim odlukama ugrožavaju pravo građana na informisanje.

Izvor: POUNS

Foto: PROUNS

Related posts

Održana likovna kolonija u Ivanovu

Ivana Bogdanovski

Skočio broj pacijenata na respiratorima. Preminula još jedna osoba

Nikola Toadjer

Nebojša Zelenović majstor kontradiktornih poteza: Založio se za bojkot, a promoviše izlazak na izbore

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija