1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

PROUNS: Pravosudni sistem skandaloznim odlukama ugrožava informisanje u Srbiji

(PROUNS) smatra da odnos sudova i medija nije uvek jednostavan niti prijatan, ali slobodno informisanje i nezavisno sudstvo moraju zajedno da rade na stvaranju društva koje se zalaže za vladavinu prava.

Vladavina prava ne postoji bez transparentne pravde i poverenja javnosti u pravosuđe, a mediji su neophodni za izgradnju i održavanje tog odnosa poverenja.
Međutim, najnovija odluka Višeg suda u Beogradu kojom se novinama „Informer“ zabranjuje da pišu o Draganu Đilasu je, ne samo skandalozna, nego uliva i duboko nepoverenje. Deluje gotovo nestvarno da se tako nešto dešava u 21. veku.
PROUNS smatra da pravosudni sistem ne treba na medije da gleda kao na neprijatelje. Pravosudni sistem treba da prepozna suštinsku ulogu koju mediji “igraju” u informisanju javnosti o dešavanjima u društvu. Za pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema neophodno da se pravda dešava pred očima javnosti.
Sudovi i mediji imaju i dosta dodirnih tačaka, koje se prepoznaju u zajedničkoj borbi protiv kriminala i korupcije u društvu, a takođe su pod konstantnim pritiskom političkih i ekonomskih moćnika.
PROUNS se pita da li ovakvom odlukom neko sa visokog nivoa sudske vlasti, možda vraća usluge političkom i ekonomskom moćniku? I ovo nije prvi put. Članice našeg udruženja ističu iskustvo da za isti ili slični problem, pravosudni organi donose totalno drugačije presude ali opet u interesu medija koji su bliski Draganu Đilasu.
PROUNS u najmanju ruku očekuje nezavisno i pravično ponašanje sudstva kao i da se o ovom presedanu izjasne, pre svega, strukovna udruženja ali i kolege iz celokupnog esnafa. Nećemo zameriti ako se i pravosudni sistem oglasi, jer ovakvim i sličnim odlukama ugrožavaju pravo građana na informisanje.

Izvor: POUNS

Foto: PROUNS

Related posts

PROUNS osuđuje zabranu izveštavanja RTK sa izbora na Kosovu i Metohiji

Ivana Bogdanovski

Kon: Polazak dece u školu sada najvažnija tema

Jasmina Petkovic

Održana „NIS otvorena škola tenisa“ na Zlatiboru

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija