3. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Vesti

Mali: Srbija ima najveću stopu rasta BDP-a u Evropi, priliv od PDV-a veći od planiranog

Ministar finansija Siniša Mali je danas, povodom najnovijih podataka Evropske komisije da je Srbija ostvarila rast BDP-a od pet odsto u prvom kvartalu ove godine, ocenio da je to sjajna vest za našu zemlju koja, istakao je, prvi put u istoriji ima stopu rasta koja je ubedljivo najveća ne samo u regionu, nego u celoj Evropi.

Gostujući na televiziji Pink, podsetio je da je u poslednjem kvartalu prošle godine stopa rasta naše ekonomije bila 6,2 odsto i dodao da je to pokazatelj odgovorne ekonomske politike koju vodi sadašnja vlast.

Naveo je da je Srbija 2013, 2014. godine bila skoro pred bankrotom, ali da je predsednik Aleksandar Vučić, dok je još bio predsednik vlade, pokrenuo teške mere fiskalne konsolidacije.

“Rekli smo prolazimo kroz fiskalnu konsolidaciju, štedećemo svaki dinar, ulagaćemo u prave stvari, promenićemo imidž Srbije i imati visoke stope raste”, rekao je Mali i dodao da poslednji kvartal prošle godine i prvi kvartal ove godine upravo pokazuju koliko je ta politika bila i odgovorna i ispravna.

Dodao je da je pitanje kako ćemo do kraja godine, ali da pokazatelji i prognoze svih međunarodnih organizacija govore u prilog tome da će Srbija do kraja godine zadržati najbolji rezultat u Evropi.

Priliv od PDV-a 50,1 milijardi dinara, veći od planiranog

Mali je izjavio da srpska privreda raste što pokazuju i najnoviji podaci o prilivu od PDV-a koji je za 4,6 milijardi dinara veći od planiranog.

Naveo je da prilivi od PDV-a stižu 15. u mesecu i da se očekivalo da će biti 45,5 milijardi dinara, ali da je prema podacima od 15. jula ostvaren priliv od 50,1 milijardu dinara.

“Ostvarili smo za 4,6 milijardi dinara veći priliv od planiranog. To vam je domaći PDV, odnosno PDV od domaćih privrednih aktivnosti, razmene dobara i usluga i to govori da privreda raste i da dobro radi u ovom trenutku”, istakao je Mali.

Dodao je da je prihod od akciza ostvaren baš po planu i da iznosi 19 milijardi dinara.

“Imamo konkretne pokazatelje koji nam govore u prilog tome da nam se ekonomija oporavlja ili da radi uprkos svim izazovima koji postoje”, dodao je Mali.

Radimo istraživanje u kome učestvuje više od 1.000 firmi

Mali je izjavio da se, zajedno sa Privrednom komorom Srbije i Zavodom sa statistiku, trenutno sprovodi veliko istraživanje u kome učestvuje više od hiljadu preduzeća, a cilj je da se spremno dočeka eventualna nova kriza.

“Veoma ozbiljno smo pristupili tome da do jeseni ili tokom jeseni budemo spremni ukoliko se dogodi neka nova kriza”, rekao je Mali.

Naveo je da više od hiljadu preduzeća učestvuje u toj anketi i da je namera da se vidi na koji način je epidemija korona virusa uticala na njih – koji su prema njihovom mišljenju izazovi za budućnost, šta kažu njihovi kupci i dobavljači iz inostranstva, kako bi oni voleli ili misle da treba država da im pomogne u narednom periodu…

“To istraživanje će da bude gotovo do 10. avgusta nakon čega ćemo da sagledamo rezultate kako bismo bili spremni za jesen i eventualnu novu krizu”, rekao je Mali.

Naveo je da je protiv proizvoljnih i neodgovornih izjava onih koji govore da će biti milioni nezaposlenih na jesen u Srbiji, da država treba ili ne treba da pomogne…te podsetio da se država odgovorno pokazala tokom korone i izašla sa jakim, sveobuhvatnim programom ekonomskih mera ukupne vrednosti 5,1 milijardu evra.

Izvor: tanjug

Foto: tanjug

Related posts

U Srbiji je potvrđeno 2.384 novih slučajeva koronavirusa

Mirjana Popović

Predsednik PS, Vulin: Prvi korak ka ozdravljenju je da Koraks prizna svoju bolest

Branislava Grčić

Predsednik Vučić se sastao sa Ramom i Zaevom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija