4. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

VUČIĆ: “Dedinje 2” će biti najveća bolnica u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje 2” u Beogradu.

Radovi na projektu vredni su više od 40 miliona evra i trebalo bi da budu završeni sledeće godine. Novoizgrađeni deo imaće oko 14.000 kvadratnih metara prostora i kapacitet od oko 1.000 kreveta.

Obilasku te zdravstvene ustanove, pored predsednika prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Insituta Milovan Bojić. Bojić rekao da je sada Institut akreditovan kao naučna ustanova, na čemu mu je predsednik čestitao.

Kako je rekao, povećaće se znatno kapacitet ustanove, između ostalog povećaće se broj postelja na intenzivnoj nezu, u koronarnoj jedinici…

Takođe, Bojić je naveo da je na Institutu Dedinje prošle godine obavljeno 2.548 velikih operacija na srcu, po čemu su, kaže, pretekli centre u Nemačkoj, Velikoj Britaniji… 1.800 velikih vaskularnih operacija, kao i 7.000 invazivnih dijagnostika.

Vučić je upitao koliko će oprema koštati i dobio odgovor – 15 miliona evra. Ovo će, kako je Bojić objasnio, biti najveća i najopremljenija kardiovaskularna bolnica u Evropi i svetu.

– Moći ćemo da lečimo i najteže kardiovaskularne slučajeve – objasnio je Bojić.

Ova bolnica će, kako kaže Vučič, biti gotova i pre roka – za godinu i po dana.

Bojić je rekao da će se sa garažom koju će Institut imati, dobiti funkcionalna institucija, a da će heliodrom omogućiti i dolazak iz vazduha. Bojić je Vučiću rekao da bi se trebalo raditi na nekom pristupu Institutu, ali i na izgradnji garaže.

– Ovo izgleda monumentalno i velelepno, samo da na vreme završimo – izjavio je predsednik.

Vučić je izjavio da je srećan jer može da poseti Institut koji se gradi fantastičnom brzinom, a do kraja juna biće završen i biće najveća kardiovaskularna klinika u regionu. Vučić je rekao da je tokom pandemije ovde zbrinuto 460 infraktnih slučajeva.

– Ja sam srećan. Ogroman novac ulažemo, samo oprema košta 15 miliona evra… Hvala ljudima koji mnogo rade, i na vreme i pre vremena. Ovo je jedan fantastičan doprinos napretku srpskog zdravstva – kazao je predsednik novinarima.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Related posts

KAČAREVAC ŽRTVA „ADVOKATSKO-PRAVOSUDNE MAFIJE“. CEKOVSKI : Lobi advokata i sudija me upropastio!

Mica Milakov

U Južnom Banatu 343 pozitivnih testiranja i 281 osoba pozitivna na Covid-19

Katarina Popović

Sve češće gušenje dece zbog gutanja plastičnih delova

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija