1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Smanjenje nezaposlenosti uprkos epidemiji

„Prema najnovijim podacima u vezi sa kretanjem zaposlenosti u Srbiji u maju 2020. godine registrovano je 2 odsto više zaposlenih lica nego u istom periodu prethodne godine, dok je u odnosu na april tekuće godine zabeleženo povećanje od 1,1 odsto, što je jasan pokazatelj da se krećemo u dobrom pravcu i da imamo dobru osnovu da prebrodimo krizu sa kojom se celi svet suočava usled epidemije korona virusa”, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U maju 2020. godine u Republici Srbiji registrovano je 2.203.247 zaposlenih osoba, što u odnosu na isti mesec prethodne godine predstavlja povećanje za 43.918 lica. U odnosu na april 2020. godine zabeleženo je povećanje broja zaposlenih od 1,1% (23.563 lica).
„Ovo su činjenice koje govore u prilog tome da se Srbija nalazi na dobrom putu, uprkos epidemiji koja nas je zadesila, a kako je rekao i naš predsednik Aleksandar Vučić, manje ćemo osetiti negativne posledice od svih zemalja u Evropi. Imamo dobre pokazatelje ekonomske situacije u zemlji. Nastavićemo da se krećemo ka cilju koji smo postavili sebi, da prosečna plata u Srbiji 2025. godine bude 900 evra, a penzije 440 evra. Nova radna mesta i investicije se nalaze na putu ka sigurnom uspehu,“, poručio je Đorđević.

Posmatrano po sektorima delatnosti, porast zaposlenosti je u maju, prema prethodnim podacima, najveći u trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila, uslugama smeštaja i ishrane, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.
Tokom borbe protiv korona virusa zdravstveni i socijalni radnici bili su najviše angažovani, gde je u maju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine ukupan broj zaposlenih veći za 1,2% (1.747 lica).

“Politika Aleksandra Vučića, kada je u pitanju dovođenje novih investitora, sigurno će doprineti tome da u budućnosti ovi podaci budu još bolji”, zaključio je Đorđević.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

Related posts

40 miliona dinara za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta u gradovima i opštinama Srbije

Bojana Kecic

Počela obimna rekonstrukcija pravoslavnog hrama u Debeljači

Mica Milakov

Stigla kineska vakcina u Južni Banat

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija