27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Stefanović: Zahtev da se puste uhapšeni suprotan vladavini prava

Ministar unutrašnjhih poslova Nebojša Stefanović kaže da su zahtevi koji dolaze iz pojedinih opozicionih političkih i nevladinih krugova, da se puste na slobodu uhapšeni učesnici demonstracija, suprotni vladavini prava. O tome će odlučivati nezavisnio sudstvo, a ne policija koja je radila svoj posao, štitila sve učesnike protesta, a na kraju, kaže Stefanović, iz nereda izašla sa najviše povređenih.

Stefanović je rekao da je problematično to što takvi zahtevi suštinski znače da se odluke – ko će biti osuđen ili ne, uhapšen, zadržan – donose u političkim krugovima, bez obzira da li je to vlast ili opozicija, što je, podvlači, u potpunoj suprotnosti sa vladavinom prava.

Zahtev opozicije da se puste svi uhapšeni je, najplastičnije rečeno, zahtev na ukidanje vladavine prava i poruka da u Srbiji o svemu treba da odlučuju političari. Međutim, kaže Stefanović, aktuelna vlast čvrsto stoji na stanovištu da se tačno zna za šta je ko odgovoran. O prekršajima i krivici, ne odlučuje izvršna vlast , ni vladajući politički krugovi. To je posao za nezavisno tužilaštvo i sudstvo, podseca ministar Stefanović i apeluje na sve aktere političke scene da obezbede uslove da, bez pritiska, nadležne službe i sudovi rade svoj posao.

Zaštitari prava uhapšenih brzo su zaboravili slike koje smo prethodnih dana gledali na ulicama prestonice. Upad u Skupštinu, kamenovanje i teško povređivanje policajaca, po njima, kaže Stefaniović nisu optužujući, već oslobađajući argumenti.

Ovo je užasna stvar koja se desila usred najsloženije borbe sa Kovidom 19. Ne prihvatam narativ da iza nereda stoje male grupice demonstranata, a da se, kaže Stefanović, većina učesnika protesta od njih distancirala.

Važno je da građani znaju da su protesti organizovani mimo svih pravila – nisu prijavljeni, ne znaju se organizatori, niti je traženo obezbeđenje, što je zakonski minimum. Takvim postupanjem otežali su posao ne samo policiji već i brojnim gradskim službama koje su uprkos svemu uspele da, kada se neredi smire, saniraju štetu a naša prestonica sutradan izgleda kao da se ništa nije ni desilo.

Related posts

Vučić i Brnabić danas sa zdravstvenim radnicima o koronavirusu

Jasmina Petkovic

POSAO U PRAVOSUĐU: Nasledno pravo porodice Simonović?

Mica Milakov

Milenko Jovanov : Južnobanatski okrug SNS primer svima kako se dobro funkcioniše i radi

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija