23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić iz Pariza: Ne prihvatamo ultimatume i naređenja!

FOTO: predsednik.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle video-konferencije o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel

– Imali smo težak razgoror – rekao je Vučić i dodao da je Srbija bila jedina koja je imala različite stavove.

– Verujem da će Nemci i Francuzi izaći sa svojim saopštenjem, ali ono što je albanska strana zahtevala je neverovatno. Evo imam spisak, traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, poštovanje njihovog ustava i ustavnog poretka,  obostrano prriznaje, priznanje UN i EU. A tek onda da se bave netalim licima i statusom Srba na KiM. Ja sam onda da je onda besmisleo da razgovaramo, ako nema želje za dijalogom – rekao je Vuičić i dodao:

– Ali, jedno je sigurno – ne prihvatamo nikakve ultimatume i naređenja.

Predsednik je rekao da će se dijalog nastaviti u četvrtak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na današnjem video samitu o kosovskom pitanju bili korektni i da Srbija nije bila izložena pritiscima, ali je podsetio da su obe zemlje priznale nezavisnost Kosova.

Vučić je novinarima posle video samita u organizaciji Nemačke i Francuske, upitan kakav je bio stav Francuske i Nemačke, rekao da su oni bili korektni i da njihovi lideri razumeju poziciju Srbije, ali da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova.

– Ne moram ništa dalje da objašnjavam i govorim – rekao je Vučić.

On dodaje da su Merkel i Makron iskusni političari koji znaju šta je moguće i realno, a šta nije.

– Jedno su želje, a jedno je stvarno i ozbiljno razumevanje političke situacije – rekao je Vučić.

Dodaje da ne može da kaže da je Srbija bila izložena pritiscima od strane Markona i Merkel.

Kaže da se trudio da danas na hrabar, racionalan i pragmatičan način odgovori na zahteve i “spisak lepih želja” albanske strane, te da veruje da su Merkel i Makron to razumeli.

– Moraćemo da razgovaramo, ali nije lako razgovarati sa nekim ko živi van realnosti. Kad kažu da im je cilj da se ukine Rezolucija 1244, mi pitamo šta je tu srpski interes, oni kažu ”pa ne znamo”… U svakom sučaju, nije lako vreme pred nama, ali borićemo se i čuvaćemo zemlju – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje da će Francuska i Nemačka izaći sa svojim predsedničkim saopštenjima u kojima će biti njihovi stavovi.

 Kada govorite Srbija i Kosovo, tražimo da napišete Beograd i Priština i to sam nekoliko puta naglasio. Težak put je pred nama, tako da oni koji misle da mogu lako Srbiji da uzmu sve, a Srbija ne dobije ništa neće ni njima biti lako. Ponosan sam na naš tim u svakom slučaju – rekao je predsednik.

– Ozbiljni ljudi ne beže sa pregovaračkog stola – kaže Vučić.

Na pitanje da li su SAD umešale prste, Vučić kaže da ne želi da se meša u odnose SAD i EU. Isitiče da je danas naveo šta je sve što je srpska strana ispunila iz Briselskog sporazuma, a da, kada se ulazi u razgovore, sporazumi se prilagođavaju zakonom država.

Rekli su da ZSO nije u skladu sa njihovim ustavom, a potpisali su ga 2013. godine. Ako to nisu u stanju da ispune, onda ne znam šta jesu. Počelo je, biće teško – kaže predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da dijalog neće, kao što je bilo planirano, biti nastavljen u nedelju u Briselu.

– Sada se sve promenilo – u nedelju ćemo da imamo video konferenciju, a nastavak dijaloga je planiran za četvrtak u Briselu, uz učešće obe delegacije – kazao je Vučić posle video samita u Parizu.

Kazao je da se, umesto sutrašnje večere sa zvaničnima EU, delegacija Srbije vraća u zemlju, da bi u nedelju učestvovala na videokonferenciji, a potom, za četiri dana ide u Brisel na nastavak dijaloga.

– Ovog leta ćemo, čini mi se, imati puno video konferencija – konstatovao je on.

Očigledno, naglasio je, da će biti još mnogo posla i mnogo zadataka u narednom periodu.

Rekao je da je naša delegacija bila odlično pripremljena za današnji samit.

– Zadovoljan sam onim što je naša argumentacija. Neće biti lako u budućnosti. Bićemo izloženi velikim, da ne nazovem pritiscima, ali očekivanjima naših evropskih partnera. Istovremeno nailazimo na nerealističan pristup kosovskometohijskih Albanca koji zele sve, a da Srbija ostane bez ičega – kazao je on.

Istakao je da će Srbija morati brže da gura ka EU, a istovremeno štiti svoje interese.

Izvor: Informer.rs

Related posts

Članovi izborne komisije SNS-a prekidaju štrajk glađu

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić ugostiće danas na ručku patrijarha i episkope

Nikoleta Dragaš

Žestoke akcije PU Pancevo u okviru akcije “Gnev”

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija