23. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Ministar Vulin: Vojska Srbije pripremila Arenu za prijem pacijenata

FOTO: mod.gov.rs

– Vojska Srbije će ispunjavati sve svoje zadatke, beogradsku Arenu je po naređenju vrhovnog komandanta i predsednika Vučića privela nameni i spremni smo za svaki sledeći zadatak – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao privremenu bolnicu u beogradskoj Štark areni, gde se uverio da je sve spremno za prijem pacijenata obolelih od Kovid-19 sa lakšom kliničkom slikom, a gde su tokom jučerašnjeg dana, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili angažovani na postavljanju kreveta i pripremi privremene bolnice.

Kako je istakao ministar Vulin, kao što je prostor Beogradskog sajma u najtežim danima borbe protiv Kovida-19 značajno pomogao da se zdravstveni sistem sačuva i da se naši kapaciteti na pravilan način koriste, tako će i prostor beogradske Arene biti od ogromne koristi.

– Od danas kada nadležne medicinske vlasti budu smatrale da je potrebno da šalju pacijente, prostor beogradske Arene je spreman da ih primi. Vojska Srbije će dati svoj doprinos kao što je dala i do sada, daće kroz vojne lekare, kroz odgovarajuće obezbeđenje, dezifekciju i sve ono što je potrebno, a i u nameštanju beogradske Arene dala je svoj doprinos ovaj put sa vojnicima iz junske klase koji su kao i njihovi prethodnici iz martovske klase pokazali koliko su hrabri, motivisani i spremni da rade za svoju zemlju – rekao je ministar Vulin i dodao da ćemo kroz Arenu uspeti da sačuvamo kapacitete našeg zdravstvenog sistema za one kojima je pomoć najviše potrebna, a ovde će dolaziti ljudi koji su već u fazi oporavka i kojima je potrebna drugačija vrsta nege.

Da je beogradska Štark arena spremna za prijem prvih pacijenata, nakon obilaska potvrdio je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić.

– Ovde ćemo primati pacijente koji su završili dominantno hospitalni deo, najteži deo, i koji su dobro odreagovali na terapiju. Oni ovde dolaze na završetak terapije i dodatno praćenje i nakon toga vršiće se testiranje, nakon čega će ići u samoizolaciju narednih 14 dana – istakao je prof. dr Vekić.

On je naglasio da očekuje da se danas, u toku prepodneva, završe vizite u kliničko-bolničkim centrima i Infektivnoj klinici, posle čega će se izvršiti procena koji su to pacijenti koji zadovoljavaju ove kriterijume, nakon čega će u toku dana biti prebačeni.

Prema rečima medicinskog koordinatora privremene bolnice u beogradskoj Štark areni pukovnika dr Veljka Milića, iskustva i znanja iz privremene bolnice na Beogradskom sajmu, implementirani su u pripremi medicinskog zbrinjavanja bolesnika u Areni.

– Beogradska Arena potpuno je pripremljena za zbrinjavanje pacijenata. Već smo dobili neophodne količine lekova, zaštitne opreme i medicinskih aparata kako bi posao započeli i uspešno obavljali u narednom periodu – istakao je pukovnik dr Milić.

Na formiranju i pripremi privremene bolnice angažovani su pripadnici Komande za obuku i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka junske klase iz Drugog centra za obuku u Valjevu.

Današnjem obilasku su prisustvovali i načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr Uglješa Jovičić, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, predstavnici Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš, kao i predstavnici beogradske Štark arene.

Related posts

Energetika i rudarstvo postaju zamajac razvoja privrede

Mirjana Popović

TRAGEDIJA: Preminuo Milan “Steva” Bokšan

Mica Milakov

Delegacija Srbije na sastanku sa francuskim ministrom

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija