7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Građani Srbije od sutra mogu da putuju u zemlje Evropske unije

Foto: Pixabay

Lideri Evropske unije objavili su preporuku po kojoj će građani 15 zemalja od sutra moći slobodno putovati u države članice EU. Na spisku se nalazi i Srbija.

To znači da će građani Srbije moći od sutra slobodno da putuju u zemlje EU na osnovu odluke zemalja članica da otvore spoljne granice prema zemljama sa sličnom epidemiološkom situacijom.

U pitanju je bila stopa infekcije od približno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje.

Srbija i Crna Gora su jedine dve zemlje sa Zapadnog Balkana koje su trenutno na ovoj listi.

Lista, međutim, nije konačna već će se korigovati na svakih 15 dana što znači da nove zemlje mogu biti uključene, ili skinute sa liste ako se situacija kod njih pogorša.

Na listi trenutno nisu ni SAD, Rusija i Brazil a Kina je uključena pod uslovom da recipročno otvori granice za Evropljane.

Važno je reći da članice EU ne mogu da otvaraju granice za zemlje koje nisu uključene na listu ali im je ostavljena mogućnost da otvore granice za svaku od 15 zemalja koje su na listi.

Načelno, zeleno svetlo je tu za građane Srbije ali ipak treba proveriti kakva je situacija sa putovanjem u svaku od pojedinačnih zemalja.

Related posts

Pančevo: Ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća izbeglima iz BiH i Hrvatske

Mirjana Popović

Ivana Bogdanovski: Baviću se modelingom i pored studija

Katarina Popović

Iz pokrajinskog budžeta više od 40 miliona za PU “Bambi” u Sefkerinu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija