7. maja 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Uvedena vanredna situacija u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U Kragujevcu je proglašena vanredna situacija, nakon što je u tom gradu za 24 časa registrovano 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Gradonačelnik Radomir Nikolić je objasnio da to znači posebno ponašanje na javnim mestima, u ugostiteljskim objektima, u bankama, šalterima pošta i gradske uprave.

Na predlog Kriznog štaba, posle sagledavanja epidemiološke situacije, a kako bi se stalo na put daljem širenju virusa, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je proglasio vanrednu situaciju.

Nikolić kaže da su pokušavali da uozbilje situaciju u normalnim uslovima, ali da tu nema previše efekata, jer se određeni broj građana ne pridržava mera.

“Zbog toga smo rešili da sve ono što smo do sada preporučivali, sada naredimo. To znači da ćemo u narednom periodu imati dva koraka vraćanja unazad, da ćemo morati da se ponašamo kao kada je u Srbiji vladalo vanredno stanje”, istakao je gradonačelnik nakon sednice Kriznog štaba.

Kako je objasnio, to znači posebno ponašanje na javnim mestima, u ugostiteljskim objektima, u bankama, šalterima pošta i gradske uprave.

Nikolić je naveo da je najveći broj obolelih među mlađom populacijom, između 17 i 35 godina starosti, a da su novi centri odakle dolazi virus – žurke, proslave, mature, koncerti.

Upitan hoće li se ograničiti okupljanja ili eventualno zabraniti proslave rođendana, mature, Nikolić kaže da se neće sve biti zabranjeno.

“Samo ćemo da dozvolimo način kako to može da bude sprovedeno, a da smanjimo rizik na minimum. Mere propisuje ministar u skladu sa zakonom, a preporuke koje stižu od Instituta za javno zdravlje biće da se ograniči radno vreme lokala, klubova, da se smanji broj ljudi u zatvorenom prostoru, što će imati za posledicu odlaganje mnogih proslava, svadbi, venčanja”, objasnio je gradonačelnik.

Za jedan dan 50 novih slučajeve u Kragujevcu

U najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, navodi se da je u poslednja 24 časa u tom gradu potvrđeno još 50 slučajeva zaraze koronavirusom, a u celom Šumadijskom okrugu registrovano je 60 slučajeva.

Najviše novozaražnih je u Kragujevcu, 50, a slede Aranđelovac i Knić sa tri, Rača sa dva i Lapovo, Žagubica i Novi Pazar sa jednim novozaraženim.

U Kragujevcu je i trenutno najviše pozitivnih pacijenata, 197, dok ih je u Aranđelovcu 23. U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovana su 54 pacijenta. Od tog broja, 10 osoba je na respiratorima.

 

Related posts

Požar u magacinu mešovite robe u Pančevu

Nikola Toadjer

Kompanija “Brose” i Grad Pančevo sutra potpisuju ugovor

Mica Milakov

Volonteri u Jabuci pomažu najstarijim sugrađanima

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija