27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare obolelo 166

Foto: Pixabay

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa Covid-19 kod 126 korisnika i 40 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prisustvo virusa Covid-19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Knjaževacu, Beogradu, Nišu, Obrenovcu, i Mataruškoj Banji, kao i u Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu.

Covid-19 prisutan je i u Stacionaru za decu i omladinu sa autizmom Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu, radnoj jedinici Dnevni boravak ”Stari Grad” Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, Centru za socijalni rad u Vranju, Gradskom Centru za socijalni rad u Beogradu u odeljenju Čukarica, Domskom odeljenju pri Centru za socijalni rad u Brusu.

Covid-19 ima i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ”Stara pruga” na Umci ”Doživeti stotu’ u, Beogradu, ”Maš Green House” u Petrovaradinu, Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Miljakovački vinogradi” u Beogradu ”Radost” u Negotinu, ”Gardoš” u Zemunu, ”Nada” u Beogradu, ”Lipovački odmor'” u Beogradu i ”S.Nikola” u Negotinu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ”Nada”, u Beogradu, navodi se u saospstenju.

Takođe, Dom za smeštaj odraslih i starijih ”Doživeti stotu”, Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih ”Stara pruga”, Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih ”Radost” u Negotinu, rešenjem o zabrani rada ovog Ministarstva , ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Dodaje se da je ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 520, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 195.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Ukupan broj Ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina iznosi 74, sa kapacitetom od 14.512 korisnika.

Od toga je: 57 Ustanova za odrasle i starije (9 Domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 Gerontoloških centara, 8 Domova za smeštaj odraslih i starih, 3 Ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom i 14 Ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama) i 17 Domova za decu i mlade (10 Domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, 3 Zavoda za vaspitanje dece i omladine i 4 Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Srbije iznosi 229, sa kapacitetom od 8.617 korisnika.

Related posts

Članovi KUD-a „Stanko Paunović“ NIS – RNP vredno rade i leti

Alba Jovanović

Zimsko vreme: Pomera se sat, u nedelju se spava sat duže

Zorana Stekovic

Besplatna vožnja “Panukom” za vakcinisane

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija