27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Pooštrene mere u Novom Pazaru i Tutinu

Foto: Printscreen/Tanjug

U Novom Pazaru i Tutinu su već na snazi pooštrene mere u cilju suzbijanja koronavirusa. U ta dva grada zaraženo je više od 400 osoba. Ne rade obdaništa, dečje igraonice, penzionerski klubovi, skraćeno je radno vreme restorana, kafića i kladionica, a najteže je mlade naterati da poštuju distancu.

Zbog porasta broja obolelih od kovida 19 u Tutinu krizni štab za vanredne situacije doneo je nove mere za suzbijanje epidemije. Pomoć očekuju i od države.

“Prije svega ugostiteljski objekti će raditi do 20 časova, distanca se mora poštovati, najmanje dva metra itd. Zabranili smo rad odnosno okupljanje, sva veća okupljanja. Zabranili smo rad predškolske ustanove Habibe Stočević i neke druge preporuke”, rekao je Henan Hot, predsednik opštine Tutin i predsednik Kriznog štaba.

Od početka pandemije u Tutinu je od koronavirusa obolelo 90 osoba, među kojima su i zdravstveni radnici.

“Da li je uticao ovaj naš praznik Bajram ili sada ovi predizborni skupovi to ostaje na nadležnima da utvrdimo, ali apaleujem na građane da se poštuju apsolutno sve preporučene epidemijske mere”, istakao je Kemal Ćorović, direktor Doma zdravlja u Tutinu.

Recimo i to da se veliki broj građana Tutina nalazi na privremenom radu u inostranstvu i da bi njihov dolazak mogao dodatno da zakoplikuje epidemiolosku situaciuju u tom kraju.

Od uvođenja vanredne situacije od 25. juna u Novom Pazaru restorani se zatvaraju u 19 časova, a proslave rođendana, babine, krštenja, svadbe i druga masovna slavlja u ugostiteljskim objektima otkazana su.

U cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa propisane su nove, pojačane mere zaštite i u verskim objektima. Stroga pravila važe i za sportiste.

“Svaki dan se dizinfikuje teretana. Imamo asepsol. Ljudi nose rukavice, peškir, sve ono što je neophodno da bi sačuvali zdravlje”, kaže Adnan Bihorav, suvlasnik teretane MVP Aktiv u Novom Pazaru.

Parovi koji odluče da svoju ljubav krunišu brakom u vreme korone moraju se povinovati posebnim pravilima.

“Zaključenje braka će se raditi samo sa svedocima i sa mladencima do nekih drugih upustava. Znači mladenci i svedoci. U uslužnom centru van prostorija opštine nema zaključenja braka”, navela je Božica Šoković, matičarka u novom Pazaru.

U Novi Pazar stiže tim epidemiologa i anesteziologa iz Kragujevca da bi pomogli kolegama u da se izbore sa kovidom 19.

Related posts

Deo Pančeva bez vode

Nikoleta Dragaš

Ministar Vulin: Pripadnici Vojske Srbije motivisani za izvođenje vežbe „Sadejstvo 2020“

Nikoleta Dragaš

Vršac: Selenitski put bez vode

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija