28. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Otvaraju se granice za Srbiju 1. jula?

Foto: Pixabay

Preporuka Evropske komisije je da se pri otvaranju granica zemlje članice EU vode principom „bolje ili slične“ epidemiološke situacije u trećim zamljam prema kojim bi granice trebalo da budu otvorene.

U ovom trenutku Srbija se nalazi na preliminarnoj listi zemalja za ukidanje restrikcije putovanja uz napomenu da se u državi „nizak nivo infekcije povećava“.

U smernicama Evropske komisije o otvaranju spoljnih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU što je maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u poslednjih 14 dana.

Prema preliminarnoj listi oko koje ambasadori EU27 raspravljaju samo Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina stoje „potencijalno dobro“, s tim što je Bosna i Hercegovina na ivici prihvatljive stope.

Na listi se ne nalaze Albanija, Severna Makoednija i Kosovo jer podaci ukazuju na pogoršanje situacije sa korona virusom.

Komisija je 11. juna zemaljma članicam predložila da sastave listu zemalja prema kojima će granicebiti otvorene od 1. jula navodeći da bi Zapadni Balkan trebalo da se nađe na toj listi.

U Evropskoj komisiji ukazuju na činjenicu da odluka o otvranju granica EU prema Zapadnom Balkanu nije zasnovana isključiovo na epidemiološkoj situaciji već i na bliskim odnosima i interacijama dve strane.

 

Related posts

U Bolnici u Pančevu sada ima 18 respiratora, značaj višestruk…

Katarina Popović

Predsednik Vučić prisustvovao primopredaji: Stigla sanitetska vozila iz EU

Nikoleta Dragaš

Brnabić:Oživljavanje fabrike stakla strateški važno za Srbiju

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija