3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić: Nastavak dijaloga moguć već u julu; Lajčak: Rešiti sva pitanja jednom za svagda

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu.

Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Unije.

“Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristrasnost u tom procesu“, rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

Vučić nije isključio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije.

Vučić o susretu sa Lajčakom: Volim pošteno, karte na sto

Volim kada pošteno iznesemo karte na sto, rekao je Vučić posle razgovora sa Lajčakom i istakao da je to bio jedan od najkonkretnijih razgovora koje je imao.

Vučić je susret i razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine okarakterisao kao otvoren i iskren razgovor, koji, zbog same teme o kojoj je govoreno, za njega kao nekoga koji predstavlja Srbiju, nije lak i prijatan.

Rekao je da ne može da otkriva detalje, dodajući da se kod nas ne dešava da nešto procuri u štampu, kao što je, konstatovao je, slučaj u Prištini „kao da žive od toga”.

Ključna poruka razgovora je, kaže, da su u približavanju evropskoj budućnosti Srbije značajni razgovori sa Albancima.

„Strahovito je važno, možda i ključna poruka, da možemo na ozbiljan način da približimo evropsku budućnost Srbije ako budemo posvećeni reformskim procesima, a jednako, ako ne i značajniji, su razgovori sa Albancima“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

O Fajon: Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija

Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija, a štitiću je činjenicama i istinom, rekao je Vučić povodom ocene evroparlamentarke Tanje Fajon da je posle jučerašnjih izbora u Srbiji opao nivo demokratije.

On je odbacio optužbe Fajon da je dokaz za manjak demokratije i najniža izlaznost od 2.000. godine, rekao da je ćutao i sinoć i danas.

“Mene bi bilo sramota da iznosim takve neistine”, rekao je Vučić i naveo da je 2012. izlaznost bila 46 odsto, značajno niža od jučerašnje i to u vreme pandemije.

“Kada smo (Nenad) Bogdanović i ja imali drugi krug izašlo je 440. 000 u Beogradu, i niko se ne seća da sam pravio bilo kakav problem. Juče je za trećinu bila veća izlaznost u Beogradu, a u Srbiji znatno veća”, naveo je Vučić.

On je rekao da mi poštujemo sve evroparlamentarce i naše je da se uzdržimo od komentara, ali je dodao da treba da pogledaju koliko su svi imali vremena da se predstave i sa kolikim rejtinzima su ušli i izašli iz kampanje.

Ukazao je da za uspeh na izborima nije važan spot ili bilbord, već sadržaj i program koji se nude.

“A oni su govori da su mi i sin i otac i brat kriminalci, a ja nisam bogatiji ni za cent, dok oni mogu da kupe celo Dedinje i pola Beograda”, kazao je Vučić.

On je rekao i da je dovoljno snažan da časno iznosi istinu, a da ga je malo sramota za ove ljude iz EU koji se ne obaveštavaju iz relevantnih izvora, već putem tajkunskih medija.

“Neka nas pozovu, mi ćemo im dati podatke pa da nas kritikuju na relevantan i ozbiljan način”, poručio je predsednik.

Lajčak: Rešiti sva otvorena pitanja, jednom za svagda

Mi predlažemo posredovanje u postizanju sveobuhvatnog dogovora za Kosovo, koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom za svagda, izjavio je Lajčak.

Upitan da prokomentariše to što u ovoj fazi SAD nude neka ekonomska rešenja kako bi se približili stavovi dve strane i da li postoji mogućnost da i EU kroz neke ekonomske olakšice i ekonomsku podršku približi stavove Beograda i Prištine, Lajčak je rekao:

“To uključuje, naravno, i ekonomska pitanja i regionalna pitanja, ali i čitav niz drugih pitanja o kojima sam razgovarao sa Vučićem”.

Lajčak dodaje da će sveobuhvatni dijalog biti nastavljen na ono što je već dogovoreno i realizovano.

“I želimo da budemo sigurni da kada dijalog dođe do svog kraja, da imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, da nema nikakvih znakova pitanja”, naglasio je Lajčak.

Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi

Lajčak je poručio je da očekuje da se dijalog nastavi u julu i istakao da, kao posrednik, nije tu da bilo koga prisiljava na dogovor koji ne žele, već da pomogne da se postigne održivo rešenje prihvatljivo za “sve strane”.

Lajčak rekao da je posvećen tome da se potpuno angažuje u nastavku dijaloga pod okriljem EU, bez daljeg odlaganja.

Kaže da je tu da pomogne da obe strane rade na postizanju sporazuma koji će normalizovati odnose i rešiti sve postojeće probleme i koji će biti održiv i prihvatljiv za region i članice EU.

“Kao posrednik u dijalogu nisam ovde da bilo koga prisiljavam na dogovor koji ne žele, nego da pomognem da se postigne rešenje i sporazum koji je prihvatljiv za obe strane”, rekao je Lajčak.

On je zahvalio Vučiću na otvorenosti i spremnosti da sedne za pregovarački sto i dodao da Vučić zna koliko je taj proces važan za Srbiju i njen narod

Kako kaže, sa Vučićem je imao vrlo konstruktivan razgovor o sledećim koracima, metodologiji, prioritetima i modalitetima, kao i ukupnim očekivanjima.

Lajčak je, kao i Vučić, rekao da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu.

Dodao je da ne treba zaboraviti da je u poslednjih deset godina dijalog doneo stvarne rezultate za narod na KiM.

Istakao je i da je Srbija deo Evrope u sred Evrope i da su problemi Srbije, kao i rešenja, i problemi i rešenja EU.

“Vaša budućnost je evropska. Znamo da je put Srbije kao EU visoko povezan sa dijalogom, to je jasno rečeno u Rezoluciji UN i svim odlukama. Želimo da Srbija napreduje ka EU i uveren sam da će stići tamo”, rekao je Lajčak.

Izvor: RTV

 

Related posts

Predsednik Vučić: Da uradimo sve da očuvamo mir i političku stabilnost

Zorana Stekovic

Ambulanta u Vidanju kod Kline, nakon obnove primila svoje prve pacijente

Zorana Stekovic

SNS Vojvodina: Na delu najmonstruoznija kampanja protiv predsednika Vučića

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija